ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Таванът на доплащането на лекарствата се отлага с 2 месеца

Миглена Иванова   |   07 декември 2015   |   Коментари 0
   
   
Таванът на доплащането на лекарствата се отлага с 2 месеца

Източник: Istockphoto

С два месеца се отлага действието на текстовете от променената Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, които регламентират “таван” на доплащането на лекарствата от страна на пациентите.


Текстовете ще влязат в сила от 16 февруари, решено е на среща на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов с представители на Българския фармацевтичен съюз, която се е състояла днес, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Целта на отлагането е цялата система да получи възможност плавно да се адаптира към новите изисквания, залегнали в наредбата, за де не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите, посочва се в съобщението на ведомството, изпратено до медиите.


Решението за отлагане с два месеца на нормативните текстове за доплащането даде време за приспособяване на софтуера на аптеките, както и на програмните продукти на Касата и на операторите в системата. Така ще могат да се реализират и лекарствата, закупени по времето на действие на старите текстове от наредбата, поясняват от здравното министерство.


Припомняме, че здравното министерство направи промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, с които регламентира максималното възможно доплащане за лекарства.


Предвижда се пациентите да доплащат по-малко за частично покриваните от здравната каса лекарства. До момента, ако лекарят изпишеше по-скъп медикамент от дадена група, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) покриваше стойността на най-евтиния препарат от същата група, а останалото се доплащаше от пациентите. В някои случаи става въпрос за стотинки, но в други – за десетки и дори стотици левове.


С промените в наредбата обаче пациентите ще могат да доплащат не повече от 50 на сто от стойността на най-евтиното лекарство в съответната група, което се покрива изцяло от Здравната каса.


Заради тези текстове, както и законодателните промени за задължителните отстъпки от цените на лекарствата, фармацевтичните компании предупредиха, че има опасност някои лекарства да изчезнат от българския пазар.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter