ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Задължителната диспансеризация за ревматично болни остава

Puls.bg   |   19 октомври 2015   |   Коментари 0
   
   
Задължителната диспансеризация за ревматично болни остава

Източник: АПРА

Неудовлетворящо за пациентите премина поредната среща между ревматично болни и Националната здравноосигурителна каса в петък. Причината е, че ръководството на обществения фонд отказа да премахне задължителната диспансеризация за нови пациенти като необходимо условие за отпускане на биологична терапия.

 

Това означава, че докато законодателството не се преразгледа, хората няма да получават нужното им лечение.

 

Наредбата за диспансеризация не е обновявана от 2004 г., когато не е имало биологично лечение за ревматичните заболявания и в момента изискванията в нея не отговарят на нуждите на пациентите.

 

Все пак от касата се съгласиха до края на 2015 г. за пациентите, лекуващи се с биологична терапия, които продължават своето лечение, да не се изисква задължителна диспансеризация.

 

Срещата бе провокирана от тримесечни протести на пациентите с ревматични заболявания, които се обявиха против административни недоразумения в новите критерии за отпускане на биологична терапия. В момента около 4000 души с ревматични заболявания у нас се лекуват чрез нея и това е единственият им шанс да водят пълноценен живот.

 

Ако тяхната терапия се спре, както се случва в момента заради административни неуредици на касата, те ще се инвалидизират безвъзвратно, алармират от пациентските организации.

 

Те изразиха съжалението си, че работата се решава на парче и временно, тъй като за 2016  г. ще се мислят нови правила. Остава все пак надеждата им, че "това не е поредният протоколен диалог, а наистина ще бъдат взети решения в полза на българския пациент".

 

Междувременно стана ясно, че водещите ревматолози ще подготвят клинична процедура, по която пациентите, лекувани с биологични медикаменти да бъдат проследявани по-качествено.

 

Предложението ще бъде изготвено в кратки срокове и изпратено до представителите на пациентиските организации и експертите от НЗОК за мнение и препоръки. Очаква се клиничаната процедура да влезе в сила от следващата година.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter