ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отстъпките от цените на лекарствата се затвърждават и с наредба

Миглена Иванова   |   07 октомври 2015   |   Коментари 1
   
   
Отстъпките от цените на лекарствата се затвърждават и с наредба

Източник: iStockphoto

Фармацевтичните компании задължително ще трябва да предоставят копие от договорите си с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за договорени отстъпки от цените на лекарствата, за да може препаратите им да бъдат включени в позитивния лекарствен списък.
 
Това предвиждат предложения за промени в наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, които са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването.
 
Предложенията са подготвени във връзка със законовите промени, които парламентът прие преди няколко месеца и които се отнасят до договарянето на отстъпките от цените на медикаментите. За лекарствата, принадлежащи към ново международно непатентно наименование, се предвижда и изготвянето и предоставянето на оценъчен доклад за оценка на здравната технология.
 
Предвижда се на всеки три години от включването на дадено лекарство в позитивния списък то да се оценява отново, за да се проследи неговата ефикасност, терапевтична ефективност, безопасност и анализ на фармако-икономически показатели.
 
В наредбата се залага и горна граница на доплащането на медикаментите от всяка група по международно непатентно наименование.
 
Пациентите се предвижда да доплащат не повече от 50 на сто от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствения продукт. Така пациентите няма да доплащат повече от 50%, отколкото биха доплатили за най-евтиния референтен продукт.
 
В наредбата се затвърждават законовите текстове, които предвиждат в позитивния списък да не се включват лекарства, за които не са договорени отстъпки с фармацевтичните компании. 
 
В предложенията за промени се регламентира и ред за изключване на медикаменти от позитивния списък. В единия случай се предвижда това да става, когато лекарствените продукти не са заплащани от НЗОК за съответния шестмесечен период.
 
Ще се спира и реимбурсацията, когато въз основа на анализ от Здравната каса се установи, че за съответния шестмесечен период институцията е заплатила за съответния лекарствен продукт по-малко от 3% от общата стойност на лекарствените продукти в съответната група.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

...     2015-10-07 18:42:58
....
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter