ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кабинет за обучение на диабетици заработи в МБАЛ Бургас

Puls.bg   |   01 октомври 2015   |   Коментари 0
   
   
Кабинет за обучение на диабетици заработи в МБАЛ Бургас

Източник: МБАЛ Бургас

Специализиран учебен кабинет за диабетици заработи в Отделението по ендокринология на Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас.

 

Той е оборудван с нагледни материали, които по лесен и достъпен начин обясняват на пациентите как да водят оптимално здравословен начин на живот. Кабинетът разполага и с компютърни постове, на които желаещите могат да правят допълнителни справки.

 

Обучението се извършва от лекари и медицински сестри и влиза в алгоритъма на лечение на болния. Така се дава информация на пациентите каква диета да спазват, как да се хранят правилно и как да приготвят храната. Ако диабетиците приемат хапчета или инсулин, те ще се обучават как да съчетават този прием с храненията и физическата активност.

 

От услугата засега могат да се възползват само пациентите на отделението, но заради социалната значимост на заболяването се обмисля възможността обучението да излезе извън рамките на отделението и да обхване по-широк кръг заинтересовани.

 

Планирано е привличане и на други специалисти освен ендокринолозите, тъй като усложненията на диабета провокират и други проблеми – очни, съдови, бъбречни, кардиологични и други.

 

Всеки месец през Отделението по ендокринология в лечебното заведение преминават около 100-120 пациенти, като по-голямата час от тях страдат от захарна болест.

 

Специалистите окачествяват диабета като „болестта на века“, защото новооткритите случаи непрекъснато се увеличават. Стресът, недоимъчното хранене, лошите битови условия са най-честите причини за възникването на коварното заболяване.

 

По данни на Международната диабетна федерация над 500 000 българи между 20 и 79 г. страдат от двата типа диабет. Половината от тях обаче дори не подозират за това.

 

Препоръчително е всеки един гражданин, независимо от възрастта си, да изследва нивата на кръвната си захар поне веднъж годишно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter