ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Над 200 000 българи са лишени от спешна медицинска помощ

Puls.bg   |   28 септември 2015   |   Коментари 0
   
   
Над 200 000 българи са лишени от спешна медицинска помощ

Източник: Istockphoto

Близо 211 хиляди български граждани са лишени от възможността да получат спешна медицинска помощ. Причината е, че се намират в отдалечени и труднодостъпни райони, които остават далеч от обсега на лекарите, заяви пред БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

 

Експертът цитира данни от одитен доклад на контролния орган за периода от 2010 до 2014 г. При приключването на му е била обявена новата Концепция за развитие на спешната помощ до 2020 г., обясни Цветков, който изрази надежда планът да доведе до ефективни резултати. Докладът ще бъде оповестен официално днес.

 
По думите на д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ, секторът  в момента осигурява 24-часова безплатна медицинска помощ в много населени места в страната и не отговаря на стандартите за оказване на бърза помощ.

Според препоръките за оказване на спешна медицинска помощ трябва екипът, определен от случаите, да достига до осмата минута до пациентите. При нас обаче това дори не е заложено по настоящия действащ стандарт, обясни д-р Кателиева.

 

Тя посочи, че трябва да се постигне унификация и стандартизация на всички спешни центрове в страната, да отговарят на едни и същи изисквания и да са оборудвани по идентичен начин.

По нейните думи е редно в отдалечените населени места да се постигне правилно разпределение на екипите, т.е. да има достатъчен брой екипи, които да стигат навреме. В момента разпределението е подчинено на принципа: гъстота – население – натовареност на екипите, което не е правилно, коментира д-р Кателиева.

Тя е убедена още, че за по-ефективна спешна помощ е необходима нова наредба:

"Подписът на министъра на здравепозването под тази наредба ще покаже истинската ангажираност на министерството да промени системата по правилния начин, за да се случат нещата. Ние чакаме този подпис", коментира председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter