ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

12 416 души потърсили спешна помощ в МБАЛ-Бургас през лятото

Puls.bg   |   11 септември 2015   |   Коментари 0
   
   
12 416 души потърсили спешна помощ в МБАЛ-Бургас през лятото

Източник: МБАЛ Бургас

Общо 12 416 са потърсилите помощ в Спешното отделение на МБАЛ Бургас през лятото. Около 20% от пациентите през юни, юли и август са деца, а броят на хората в тежко състояние, при които се е наложила хоспитализация, е 5731.

 

„Най-натоварен беше месец август с 4704 пациенти. В почивните  дни пациентопотокът достигаше до 220 души на денонощие при обичайна бройка извън летния сезон около 120 души”, сподели началникът на Спешно отделение в МБАЛ-Бургас д-р Лилия Линкова.

 

Най-често пациенти са приемани с комоцио вследствие на катастрофи, сбивания в нетрезво състояние при по-младите и случайни падания при по-възрастните. По 100 души на месец, предимно над 50-годишна възраст, са преглеждани след падане или световъртеж и загуба на съзнание. Удавниците, които са спасени това лято, са 15 души,  като 5 от тях са чужденци.

 

Пострадалите в автомобилни катастрофи са сравнително малко, но те са били предимно с  тежки наранявания. Голям процент от потърсилите помощ са блъснати пешеходци и хора с алкохолна и медикаментозна интоксикация.

 

Това лято в лечебното заведение са приети рекорден брой мотористи – над 10 мъже на възраст между 22-35 години, като всички са били със съчетани травми. Въпреки предпазните каски, при катастрофа с мотор най-честите увреждания са на лицевия череп, гръдния кош, горните и долни крайници, а възстановяването продължава седмици след изписване от болницата.

 

„Най-тежкият случай беше на 27-годишен мъж от Бургас, който беше приет в реанимацията на 19 юли след катастрофа с мотор около Слънчев бряг. Мъжът бе с политравматизъм, с тежка дихателна недостатъчност и със счупвания на ръцете и краката. Наложи се да му бъде направена коремна операция, както и други интервенции. През цялото време, той бе под постоянното наблюдение на лекарите в реанимация, където остана близо месец”, обяснява д-р Даниела Люцканова от Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

 

В същото отделение е спасен животът и на две момчета на 16 и на 18 години, които са изпаднали в кома след тежка катастрофа, станала на 25 юли в Созопол.

 

„От тази катастрофа в МБАЛ-Бургас бяха приети общо 5 души, които са пътували заедно в лек автомобил. Трима бяха преведени в реанимация в крайно тежко състояние, а други двамата в Отделението по ортопедия с фрактури на крайници и ребра. На част от пострадалите бяха извършени коремни операции. Най-тежко пострадалите бяха близо седмица в кома, но за щастие дойдоха в съзнание. Всички вече са изписани и в момента се възстановяват”, изтъкват лекарите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter