ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Събираемостта на здравни вноски с ръст от 13%

Миглена Иванова   |   18 август 2015   |   Коментари 0
   
   
Събираемостта на здравни вноски с ръст от 13%

Източник: Istockphoto

С 13 на сто се е увеличила събираемостта на здравноосигурителните вноски от началото на годината. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред bTV.

 

Ръстът на събираемостта се обяснява с реформите на здравния министър, които влизат в сила от следващата година. Тогава възстановяването на здравни права ще излиза в пъти по-скъпо.

 

Министърът посочи, че „щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си – ти си направил своя избор".

 

"Целта на разделянето на пакетите и на новия начин на финансирането на лечебните заведения и лекарства е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни платци", посочи той. Москов каза още, че фармацевтичната индустрия ще започне да връща пари на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Според него скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора. Министърът е категоричен, че фирмите, които не желаят да връщат пари в Касата, ще губят договорите си с нея. Той подчерта, че България е била „един от малкото мечтани пазари“ за фармацевтичните компании, но според него и те вече се осъзнавали.

 

Здравният министър прогнозира, че тази година за лекарства ще бъдат платени 887 милиона лева.

 

През последните пет години ръстът на разходите за лекарсва е почти двоен, коментира той, като посочи, че с парите от отстъпките ще се разшири списъкът с безплатните лекарства.

 

Петър Москов посочи, че е възможно да има промени в здравната реформа, когато законопроектът започне да се обсъжда на второ четене от депутатите. Това обаче, от което правителството няма да отстъпи, е гаранцията на комплексността на лечението на пациентите и въвеждането на количеството болници в средноевропейски норми.

 

"Трябва да мислим не как да финансираме структура, а лечение", коментира той. Петър Москов защити предложенията си за болнични реформи.

 

"Здрава човешка логика е – ако имате две болници в една сграда, няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление", обясни той.

 

Здравният министър каза още, че се прави проверка на Спешната помощ заради сигнали за договорки къде екипите да транспортират болните.

 

“Чувал съм, че било възможно екипи на Спешна помощ да получават пари от определени болници да откарват там конкретни пациенти, които носят повече пари", поясни Москов и допълни, че се проверяват GPS-ите. Ако се отчетат зависимости, директорите на спешнит ецентрове ще бъдат сменяни, заяви той.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter