ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Расте опасността от пандемия от свински грип

Puls.bg   |   29 април 2009   |   Коментари 0
   
   
Расте опасността от пандемия от свински грип

Информационните агенции съобщават, че броят на заразените със свинския грип продължава да расте. Вече в девет европейски страни, сред които са  Гърция, Полша, Чехия и Германия, има съмнения за хора заразени с вируса.


Днес Световната здрава организация свиква експертна среща, на която ще бъде направена оценка на разпространението на свинския грип. Според СЗО, заболяването не може да бъде ограничено в рамките на няколко отделни страни.


Отговорност за борбата със свинския грип вече носят правителствата на страните, в които има заразени хора, заяви заместник-председателят на организацията Кеидзи Фукуда, цитиран от Би Би Си.


Световната здравна организация повиши нивото на тревога от трета на четвърта степен по шестобалната си скала. Четвърта степен на риск  се определя при доказването на нов вирус, който може да се предава от човек на човек и значително увеличаване на риска от пандемия. Според  СЗО рискът заразата да прерасне в пандемия е съвсем реален и съществува опасността вирусът да засегне 25% от населението на планетата.


До 1,5 милиарда души по света могат да пострадат от свинския грип в случай че той прерасне в епидемия, смятат експерти на Световната здравна организация, цитирани от Си Ен Ен.
 


Специалистите предполагат, че пандемия вирусът ще се разпространява постепенно във всички части на света, около 1,5 милиарда души ще потърсят медицинска помощ, а приблизително 30 милиона ще бъдат приети в болница.
 


Ако събитията се развият по този сценарий, е възможно грипът да се окаже фатален за  7 милиона души.

 

В Съединените щати има вече над 40 потвърдени случая. Най-много са заразените в Ню Йорк.


В Европа броят на потвърдените случаи на свински грип стана 4. По официални данни във Великобритания са регистрирани двама заболели.


Властите в Испания съобщават за 26 предполагаеми случая на болестта, след като вчера, именно там, беше потвърден първият случай, а днес е регистриран още един.


Лекари във Франция изследват четирима души за новия вирус. В Чехия също има подозрения за 3 случая на свински грип.


Германските медицински власти потвърдиха случай на свински грип в Бавария, съобщи здравното министерство в южната провинция, цитирано от Ройтерс.


"Институтът Робърт Кох (федералната агенция за инфекциозни болести) потвърди свински грип при един от съмнителните случаи в Бавария", съобщи министерството в комюнике. "Той е открит в пациент от област Рагенсбург". Това е първият публично потвърден случай на свински грип в Германия.


Специалистите напомнят, че всички заразени със свинския грип, са на възраст между 20 и 50 години. И почти всички живеят или са били в Мексико. Здравните експерти все още не могат да установят защо заразата се е появила и се проявява най-силно именно в тази страна.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter