ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Интестинален гел - надеждата на пациентите с болестта на Паркинсон

Puls.bg   |   13 май 2015   |   Коментари 0
   
   
Интестинален гел - надеждата на пациентите с болестта на Паркинсон

Източник: www.parkinson.bg

Възможностите за съвременно лечение на късната Паркинсонова болест – това беше основната тема в рамките на 14-тия Национален конгрес по неврология, който се състоя в комплекса Златни пясъци през тази седмица.


Специален гост на събитието бе един от най-изявените италиански невролози и признат европейски експерт в областта, проф. Анджело Антонини. Медикът е директор на Департамента по паркинсонизъм в Института по неврология  „Сан Камило” във Венеция.

 

Той представи своя клиничен опит с водещата терапия, прилагана при тази индикация - лечението с комбиниран леводопа/карбидопа интестинален гел.

 

Като клиницист с преки практически наблюдения върху голям борй пациенти, проф. Антонини сподели на брифинг с журналисти, че тази терапия чувствително променя качеството на живот и то за постоянно, за  разлика от прероралната терапия, при която пациентите се чувстват добре за 1-2 часа след поемане на лекарството.  
 
Професорът наблегна на положителната нагласа на пациентите и желанието им за нов живот, като основен критерии при подбора на пациенти.

 

„Всеки който има добър, но непостоянен отговор към лекарствата, а също така здрав разум и здрав дух е подходящ за лечение с леводопа/карбидопа интестинален гел.“, подчерта той.

 

Информираният и свободен  избор е също един от големите предимства на терапията. Ако пациентът не се почувства добре или му е некомфортно той може да се откаже от терапията. Процедурата по поставяне на устройството не е сложна. При приложение на терапията възрастта няма значение.


Проф. Антонини подчерта, че едно от големите предимство на терапията е, че преносимата инфузионна пома осигурява индивидуализирани дози за всеки пациент. По думите му  управлението и е много лесно, пациентите сами могат да я управляват и да програмират дозите си.
 
На конгресът проф. Антонини обърна внимание на критериите за подбор на пациенти за лечение с леводопа/карбидопа интестинален гел - клинична доказана диагноза на късна Паркинсонова болест, тежка двигателна симптоматика и липса на ефект от лечениeто с перорални средстваприлагана за достатъчно дълъг период и в оптимизирана комбинация.


Противопоказн е този тип лечение за пациенти с деменция, допаминергичен психоза и с тежка дискинезия и моторни нарушения.


Методът е един от предпочитаните от специалистите в последните години, които отчитат много добри резултати от терапията и  удобства при приложението и. У нас методът също е познат и се прилага от няколко години в болница MБАЛНП “Свети Наум” и УМБАЛ „Александровска” болници.

 

Лечението е изцяло реимбурисарано от НЗОК и до този момент нашите невролози имат успешен опит при 40 пациенти.


Партньор на Националния конгрес по неврология бяха организаторите на кампанията „Живот с Паркинсон“ част, от която беше и създаването на първият в България информационен портал за пациенти www.parkinson.bg.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter