ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пациенти с паркинсонова болест, надвили болестта, играха хоро на надеждата

Puls.bg   |   15 април 2015   |   Коментари 0
   
   
Пациенти с паркинсонова болест, надвили болестта, играха хоро на надеждата

Източник: Thinkstock

Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон и Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България, лекари и близки отбелязаха световния ден за борба с Паркинсоновата болест (11 април) с усмивка, тъпан и хоро. Хора, страдащи от болест на Паркинсон, танцуваха в името на надеждата за живот и силата на човешкия дух. 
 
В цял свят месец април е посветен на борбата с паркинсоновата болест. Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 милиона души. В България болните са около 15 000. В напреднал стадий са 30%, а в последен стадий – около 1000 души. На хорото се хванаха повече от 20 пациенти в последен стадий, които благодарение на терапия със специална помпа, могат да бъдат активни и да живеят нормален живот. Верка Няголова, която от 23 години страда от заболяването, сподели, че за нея преди е било немислимо дори да стане от леглото без чужда помощ, а днес може дори и да танцува.
 
 
Късният Паркинсон има три метода на лечение в световната практика: помпа с интестинален гел, дълбоко-мозъчна стимулация (ДБС) и апоморфинова помпа. В момента първите два метода се прилагат в България, като лечението спомпа с интестинален гел е реимбурсирана от НЗОК. Това лечение коренно променя живота на пациентите и им позволява да се върнат към нормалния си начин на живот.
 
Този месец двете сдружения стартираха информационната кампания „Живот с Паркинсон“. Целта на кампанията е да помогне на болните от Паркинсон и техните близки да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването и да живеят по-пълноценно. За пръв път в България се създава и информационен сайт за болестта: WWW.PARKINSON.BG, на който освен здравна информация, поднесена на разбираем език и чрез видеа, има публикувани и полезни съвети и лични истории на пациенти. Мисията на сайта е да покаже на пациентите, че въпреки тежката диагноза, животът продължава и те могат да го изживеят пълноценно. 
 
За да акцентират на важността от ранната диагностика, двете пациентски сдружения, призовават хората, които страдат от болест на Паркинсон или имат съмнения, да се възползват от възможността и да се прегледат безплатно при водещи невролози в страната. За допълнителна информация: www.parkinson.bg
 
 
Допълнителна информация
За болест на Паркинсон:
 
Средно след 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналия стадии, а в последния стадии – след още 3 - 4 години. От Паркинсон най-често заболяват мъжете, като причината затова все още не е докрай изяснена. Характерно за заболяването е, че е възрастово зависимо. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора, включително такива под 30 години. Специалистите са единодушни, че болестта на Паркинсон се „подмладява” и застига хора в активна възраст.
 
 
Болестта буквално срива цялата нервна система на човек. Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването рефлектира и на емоционалния статус като нерядко може да доведе и до отключване на депресивни състояния. За съжаление, симптомите се проявяват най-често, когато голям процент (над 70%) от нервните клетки вече са загинали, което е индикация, че тя е в напреднал стадий.
 
Все още не са установени докрай и причините, водещи до разрушаване на нервните клетки, „отключващи” заболяването. Засега специалистите се обединяват в мнението, че болестта на Паркинсон не се дължи на един фактор, а е по-скоро комбинация от генетично предразположение и влияние на вредни фактори от околната среда.
 
С времето и напредването на болестта, симптомите се влошават. Пероралните терапии спират да действат след десетата година от болестта и тогава пациентите преминават в така наречената „късна фаза“.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter