ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Откриват център за ранна интервенция на деца с аутизъм в София

Puls.bg   |   06 април 2015   |   Коментари 0
   
   
Откриват център за ранна интервенция на деца с аутизъм в София

Източник: Istockphoto

Първият в България център за ранна интервенция при деца с аутизъм ще отвори врати до месец в София. Новината дойде в деня за повишаване информираността за проблемите на аутизма, който отбелязахме на 2-ри април.

 

У нас специализирани центрове за деца с аутизъм има само в София и Габрово.

 

70 хил. деца в страната са засегнати от аутизъм, а по данни на Световната здравна организация през 2050 г. половината от населението ще страда от аутистично разстройство.

 

Очаква се броят на новооткритите случаи да се увеличава поради факта, че навсякъде по света се обръща все по-голямо внимание на проблема поради значимата икономическа и социална тежест, която той носи след себе си.

Така още в най-близко бъдеще броят на новодиагностицираните случаи на деца с аутизъм ще надхвърли общия брой на новодиагностицираните деца с диабет, рак и СПИН.


Това налага сериозно да се помисли за създаването и у нас на регистър на засегнатите деца с точни данни за вида на разстройството им, медицинските, психологичните и психосоциалните интеревенции, от които те се нуждаят, както и от индивидуалните им образователни потребности.

 

България се нуждае от още центрове за ранна диагностика на разстройствата от аутистичния спектър.

 

Според специалистите такава мрежа от структури трябва да разполага също така с възможности за провеждане на ранна интервенция в семействата, в които се открие дете с разстройство в развитието или в риск от развитие на увреждане.

Медиците изтъкват, че изоставането ни в скрининга на аутизма е сериозно, а личните лекари и педиатрите трябва да бъдат максимално улеснени и стимулирани да прилагат специфичните диагностични тестове, с които се работи по цял свят.

Диагностицирането може да се извърши и на 5-6-месечна възраст на децата, но в България това се прави около навършването на втората година на детето.

 

Хората с аутизъм се нуждаят 1000 пъти повече от всичко, от което се нуждаят останалите. При тях моментите на стрес са още по-силни.

Проявите на аутизма са доста различни, но в повечето случаи децата имат постоянно агресивно поведение. По-леките форми на болестта се проявяват като объркване в персонификацията и проблеми с възприемането на информация и запаметяване на думи и фрази.

 

Предполага се, че аутизмът засяга в различна степен 2 до 10 деца от 10 000, като цифрата варира според критерия на използваната диагностика.

 

За нарушенията от аутистичния спектър лечение няма.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter