ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В МУ-Варна учат бъдещите медици да общуват с пациентите

Puls.bg   |   21 март 2015   |   Коментари 0
   
   
В МУ-Варна учат бъдещите медици да общуват с пациентите

Източник: МУ - Варна

Обучение, изцяло съобразено с реалните нужди на бизнеса – това е един от основните приоритети, заложени в обучението на студентите в Медицински университет – Варна.

 

Следвайки тази политика, учебното заведение активно отделя внимание и на това как лекарите и здравните специалисти, които подготвя, трябва да общуват със своите бъдещи пациенти.

 

Това е и в основата на двугодишен проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, целящ оптимизирането и актуализирането на учебните програми по комуникация.

 

След приключване на проекта, висшето училище може да се похвали с актуализиране на общо 20 програми по специалностите Медицина, Дентална медицина, Фармация, Здравен мениджмънт, Фармацевтичен мениджмънт и Управление на здравните грижи.

 

Паралелно с това екипът разработва и издава общо 11 уникални по рода си помагала на български, английски, немски и руски език с богат набор от аудио и визуални материали за развиване на индивидуалните комуникативни умения както на българските, така и на чуждестранните си студенти.

 

В МУ-Варна към момента се обучават близо 900 чуждестранни студенти от 43 държави от целия свят.

 

След провеждане на анкети с партньори по проекта – многопрофилни болници, аптеки и медицински центрове на територията на Варна, се установява какви са конкретните нужди и потребности на лечебните заведения.

 

Така, съобразявайки ги изцяло с общоприетите европейски правила за комуникация, се разработват програми, целящи развиване на комуникационната компетентност на лекарите както на български, така и на чужд език.

 

Разработени са и програми на български език за чужденци.

 

„У нас, за съжаление, доста често сме свидетели или самите ние сме изпадали в ситуации на неправилна комуникация между лекари и пациенти. Назряващият проблем би могъл да се реши с правилно обучение“, посочва ръководителят на проекта доц. Виолета Тачева.

 

По нейните думи езикът също лекува и ако медикът говори на пациента спокойно, с разбиране и внимание, пациентът ще се почувства по-добре, независимо какво е неговото страдание.

 

Общата стойност на проекта е „Повишаване на комуникативната компетентност на студентите по медицина“ е 276 хил. лв.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter