ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Москов: Ще се реимбурсира лечението на пациента, а не лекарството

Puls.bg   |   10 февруари 2015   |   Коментари 0
   
   
Москов: Ще се реимбурсира лечението на пациента, а не лекарството

Източник: Puls.bg

Дългоочакваната здравна карта на България, в която ще бъде записано в кой град от какви болници има нужда, ще бъде готова най-късно преди лятната ваканция на 43-тото Народно събрание. Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването Петър Москов при участието му в здравния дебат на Puls.bg, организиран от Клуб Investor.bg на тема „Неотложните реформи в здравеопазването”.

Направленията за преглед при специалист ще отпаднат като хартиен носител. Това обаче не значи, че ограниченията ще отпаднат, защото пациентите ще бъдат отчитани по електронен път, заяви Москов преди началото на участието си в здравния дебат на Puls.bg.

За възможността за отпадане на направленията за лекар специалист съобщи самият Москов преди дни в интервю за „Труд". Тогава той заяви, че новите правила ще бъдат факт до края на годината, като дотогава ще се въведе личната електронна здравна карта.

Същевременно днес Москов даде ясен сигнал, че ще провежда прогенерична лекарствена политика. Със сигурност разширяването употребата на генерични медикаменти – по-евтините аналози на иновативните, ще е в основата на концепцията за лекарствената политика, стана ясно от изказването му по време на дебата.  

Министерството на здравеопазването стои зад политиката, че където има възможност, трябва да се финансира по-евтиния генерик, а освободеният ресурс да отива за иновативни терапии.

Ще има промени и в системата на реимбурсиране на лекарствата. Няма да се реимбурсира определен медикамент, а лекарствена терапия за заболяване. Така всеки ще може да получи от солидарния пакет пълния набор от лекарства за дадено заболяване.В подробна презентация Москов представи реформата в системата на здравеопазването, включваща три здравни пакета.

Той подчерта, че ясно ще се дефинират източниците на финансиране на медицинските дейности в първия базов пакет, плащан от Здравната каса. Той ще включва покритието на около 95 процента от болестите, от които страдаме, и има статистика за това кои са те. Всички дейности ще се преостойностят и ще се финансират, така че да се осигури адекватно лечение за всеки, посочи Москов.

Всички други патологии остават във втория допълнителен пакет, поясни той и напомни, че това означава или листа на чакащите, или участие в доброволно здравно застраховане. Този пакет ще бъде и основната причина гражданите да се осигуряват за здраве, коментира той.

Третият спешен пакет ще бъде ангажимент на фиска. В него ясно ще се дефинира кое е спешно състояние.

В средата на годината ще има и общо становище на Министерството на здравеопазването с Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса за изваждане на групи заболявания от болничната помощ и прехвърлянето им в извънболничната, допълни здравният министър, като поясни, че мярката е с оглед оптимизиране на публичните разходи.

Още новини от света на финансите четете в Investor.bg


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter