ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Здравно неосигурените ще получават безплатна медицинска грижа, ако статутът им отговоря на "социално слаб"

Puls.bg   |   10 февруари 2015   |   Коментари 0
   
   
Здравно неосигурените ще получават безплатна медицинска грижа, ако статутът им отговоря на

Източник: Puls.bg

Неосигурените за здраве социално слаби ще продължават да получават здравна грижа, както досега, но ще се проверява чрез социална анкета дали статусът им отговаря на този за „социално слаб“. Ако това е така, тогава хората ще бъдат здравно осигурени през механизмите на държавата. Това каза пред журналисти здравният министър Петър Москов по време на организирания форум "Здравен дебат" от Puls.bg и Клуб Investor.bg.

Здравно неосигурените ще могат да получават само спешна помощ, повтори Москов и уточни, че това няма да доведе до увеличаване броя на здравно неосигурените, а тенденцията ще бъде противоположна.

Порочен разговор е това колко са здравно неосигурените, каза още министърът. Целта на правителството със затягането на режима за плащане на вноските е по-голяма дисциплина при събирането, а също и това всеки индивидуално да намери причина да се осигурява за здраве, стана ясно от думите на Москов.

Той посочи, че единен регистър на Националната агенция за приходите (НАП) ще дава справка за прекъсване на плащанията на здравни вноски или липсата на такива. Не може да плащат някои от нас, а да получават помощ всички, категоричен е Москов.

Твърдо правителството стои зад политиката за надграждане на здравноосигурителния модел, не заместващ, а надграждащ модел, каза още отговор на въпрос за това дали е необходима демонополизация на Здравната каса.

Относно въвеждането на електронните търгове за лекарства Москов посочи, че това означава прозрачна процедура и възможност всяка една фирма на база на желанието си да спечели да участва в тях. Така ще отпадне и нуждата всяка от тези фирми да поддържа огромни офиси във всеки по-голям град на България, защото търгът ще се случва по електронен път. Отпада и възможността търговете да бъдат обжалвани, защото сега заради това болниците месеци наред нямат достъп до лекарства, каза Москов.Средствата, които идват за Спешната помощ от Европейската комисия (ЕК) и които бяха одобрени за България преди дни, ще бъдат използвани строго, според приетата в края на миналата година концепция за развитие на спешната помощ. Той поясни, че това са индикаторите, които Европейският съюз (ЕС) ще следи дали се спазват и заради които се отпуска финансирането.

В момента не повече от 3 млн. души в България имат достъп до адекватни спешна помощ и диагностика в рамките на 30 минути, отбеляза Петър Москов. Целта е към 2020 г. Броят на обхванатите от системата да достигне 7 млн. души.

С парите от ЕК ще бъде разширен и обновен автопаркът с 600 нови линейки. Ще се направи и ремонт на филиалите, на центровете за Спешна помощ и спешните отделения на болниците.

Москов посочи и че вече дават резултати мерките за решаване на кадровата криза в Спешната помощ. Той поясни, че до известна степен е помогнала помощта от бюджета и допълни, че във филиали на Спешна помощ вече има новопостъпили медици. Само в столичната Спешна помощ има 10 нови лекари.

 

Повече икономически новини и новини, свързани с финанси можете да намерите в Investor.bg


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter