ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Само 3 млн. българи имат достъп до спешна помощ

Puls.bg   |   05 февруари 2015   |   Коментари 1
   
   
Само 3 млн. българи имат достъп до спешна помощ

Източник: iStockphoto

В момента едва 3 млн. българи имат добър достъп до спешна помощ – да я получат в до половин час. След въвеждането на промените обаче, това ще е валидно за всички 7 млн. граждани

 

Това заяви пред БНТ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

 

По отношение на предстоящите промени в системата на здравеопазването той отбеляза, че когато се изгражда една здрава конструкция е необходимо тя да има здрави основи. Според него основите на здравната система е Спешната помощ и затова тя е един от приоритетите на замислената реформа.
 
Той напомни, че има решение на правителството да се увеличат възнагражденията в този сектор със средно 20%.
 
„На база на конкретни разчети на директорите в Спешната помощ, тези пари ще бъдат разпределени върху заплатите на работещите, като целта – сметката на национално ниво гласи, че това дава възможност възнагражденията на хората, работещи в сектора да се изравнят с възнагражденията на колегите им в доболниците и болниците.
 
А това, което се търси от тези директорите, е резултат като количество екипи, съответно качество на работа. И този резултат ще бъде ясно следен и санкциониран, ако не се получи”, заяви министърът.
 
Той каза, че втората стъпка, след подобряването на заплащането, е свързана с възможността за кадрова реализация на хората, които работят в Спешна помощ.
 
Д-р Москов добави, че наредбата за специализациите на лекарите вече е публикувана в „Държавен вестник” и медиците ще могат постъпвайки да специализират и други специалности извън „Спешна медицина“.
 
Той също така отбеляза, че предстои България да получи 85 млн. евро, които  ще бъдат вложени в промяна на инфраструктурата на Спешната помощ.
 
По темата за финансирането на здравната система д-р Москов заяви, че в бюджета за тази година са заложени 300 млн. лв. повече в сравнение с 2014 г.
 
По този повод той отбеляза, че ако има директори на държавни и университетски болници, които смятат, че възможността им да управляват болничното здравеопазване е нарушена заради рестрикции, които НЗОК и държавата налагат, е готов да приеме и да разбера честната им позиция, че те не могат да осигурят болнично лечение на българските граждани.
 
На въпрос дали ще закрива болници до края на годината д-р Москов отговори, че в момента на три места тече процес на сливане на болнични заведения.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ВЯРНО Е     2015-02-05 18:09:59
ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ РАБОТЯТ ЗА ТОВА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ДА Е САМО ЗА БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter