ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Проф. Начев: Правилни са стъпките за задвижване на здравната реформа

Puls.bg   |   30 януари 2015   |   Коментари 0
   
   
Проф. Начев: Правилни са стъпките за задвижване на здравната реформа

Източник: Thinkstock

Направени са първите стъпки в правилна посока за задвижване на здравната реформа. Това мнение изрази проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Св. Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия, пред БНТ в коментар на планираните промени в здравния сектор.

Преди дни кабинетът одобри предложените от здравния министър Петър Москов промени в Закона за здравното осигуряване, които се отнасят за болниците, заплащането на лекарства, събираемостта на здравните вноски и други.

Според него реформата в сектора трябва да се прави на експертно ниво, както подхожда министър Москов. Вече се направиха първи стъпки и в двете посоки, каза Начев, като визира шестмесечния гратисен период за възстановяване на здравноосигурителните права и създаването на базов пакет медицински услуги, които НЗОК да заплаща.

Даденият шестмесечен гратисен период за възстановяване на здравноосигурителните права е много дълъг, каза още той. А следващата мярка за ограничаване на броя на здравно неосигурените е да се реши какво следва за тези, които не желаят да възстановят здравно осигурителните си права, допълни професорът.

По негово мнение в момента Здравната каса заплаща нереално огромен пакет услуги и голяма част от парите не са за болнично лечение.

„Ако правилно се изразходват парите за болнична помощ в момента, ще има пари за скъпоструващи операции, както и за всички необходими услуги в болничната помощ“, каза професорът.

„Не може държавата да отделя 4% от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване и да иска всичко да е платено“, коментира проф. Начев.

 Проф. Генчо Начев ще бъде участник в предстоящия на 10 февруари дискусионния форум „Здравен дебат“ на здравно-медицинския сайт Puls.bg., организиран от Клуб Investor.bg.

Форумът стартира  9.00 ч. с дискусия "Здравен дебат" с участието на здравния министър д-р Петър Москов, проф. Начев, проф. Стоян Миланов, доц. Божидар Финков, доц. Атанас Щерев и др.

Предвидена е и отворена дискусия с представителите на администрацията и бизнеса по въпросите, свързани с финансирането на инвестициите в здравеопазването.

В първия панел на форума гостите ще представят своята гледна точка за неотложните реформи в здравеопазването и очакваните резултати и евентуални последици от провеждането им.

По традиция форумите, организирани от Puls.bg и Клуб Investor.bg, предоставят и възможността аудиторията също да поставя въпроси към участниците и да получава отговор директно от сцената.

Мястото на форума е София Хотел Балкан Шератон, зала Роял (ет. 1).

 

Към програмата и регистрация за събитието

Събитието се провежда с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter