ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доплащането в болниците да се регламентира е наложително вече

Puls.bg   |   29 януари 2015   |   Коментари 0
   
   
Доплащането в болниците да се регламентира е наложително вече

Източник: Thinkstock

Регламентирането на доплащането в болниците е едно от отлаганите решения в здравния сектор, то дори трябва да е обвързано с цената, която НЗОК заплаща за съответното лечение. Тази позиция изрази Живко Иванов, съосновател и управляващ партньор на финансово-счетоводна къща Simbula Ltd, по повод провеждането на дискусионния форум „Здравен дебат“ съвместно с Клуб Инвестор и здравно-медицинския сайт Puls.bg на 10 февруари тази година.

Експертът обясни, че така пациентите ще започнат да внимават дали в медицинската им документация е записана точната диагноза, респективно точната цена. Освен това ясен регламент ще даде възможност на дружествата от системата на допълнителното здравно осигуряване да планират и поемат този разход.

Според Иванов от една страна силната социална чувствителност на идеята за регламентиране на доплащанията в лечебните заведения за болнична помощ я прави политическа тема табу, от друга страна, всеки човек, на който по една или друга причина се е наложило да ползва болнична медицинска помощ се е сблъсквал с необходимостта да доплати за нещо. „Аз съм убеден привърженик на регламентираните доплащания в болниците“, каза експертът.

Приветствам всяко предложение за реформа в сферата на здравеопазването, особено в болничната помощ, стига то да не остане само предложение, а да бъде доведено докрай, каза той за предложената от министър Москов реформа, включваща три пакета за оказване на медицинска помощ - базов, надграждащ и спешен.

„Голяма част от проблемите в системата, на които сме свидетели, се дължат на факта, че в този сектор не са извършвани системни реформи, не е следвана ясна стратегия и заложени цели, трудните решения винаги са били отлагани за следващия мандат“, посочи той.

Според него конкретното предложение на министър Москов е добра първа стъпка, но след нея има още много път. „Пожелавам на министър Москов да има силата и волята да го извърви докрай“, каза Иванов. Той се надява тази година да не се стигне до налагане на лимити на бюджетите на болниците, защото „това е лошо за системата като цяло“.

Проблемът с оптимизирането на разходите на НЗОК се крие най-вече в договорните партньори на здравния фонд и в частност лечебните заведения за болнична помощ, смята Живко Иванов. Периодично в публичното пространство се появяват твърдения за финансовата неефективност на системата за болнична помощ, но до момента не съм намирал остойностяване на тази неефективност.

Системата на болничната помощ в България е финансово болна, твърди Живко Иванов, базирайки извода си на анализ, направен от Симбула. Според него докато не бъдат взети мерки за нейното оздравяване, опитите за оптимизиране на разходите на НЗОК ще водят само до запушване на дупки в определена област, за сметка на отваряне на по-големи дупки в друга област.

Анализът е показал, че към края на 2013 г. оборотът, реализиран от лечебните заведения за болнична помощ възлиза на малко под 2 милиарда лева, а сумарният им финансов резултат възлиза на печалба от едва 22 милиона лева. За сравнение през 2009 г. сумарният оборот на лечебните заведения за болнична помощ е възлизал на малко над 1,6 милиарда лева, а финансовият резултат на 27 милиона лева. За същия период от 2009 г. до 2013 г. сумарните задължения на болниците са нараснали с близо 200 милиона лева.Иванов очаква и тази година да има дефицит в здравната система. По думите му, въпреки че бюджетът на НЗОК за тази година е формиран на база на реалните разходи, направени през 2014 г., системата е готова да „усвои“ всеки лев допълнително финансиране и въпреки увеличението на приходите да натрупа нови дългове.

„Появата или не на дефицит в здравната система зависи от мениджърите в тази система, като се започне от министъра и ръководството на НЗОК и се стигне до управителя на най-малкото лечебно заведение“, посочи финансистът.

Форумът в х-л "Шератон" стартира със „Здравен дебат“ от 9.00 ч. с участието на здравния министър д-р Петър Москов, проф. Начев, проф. Миланов и доц. Финков. Следва отворена дискусия с представителите на администрацията и бизнеса по въпросите, свързани с финансирането на инвестициите в здравеопазването.

В първия панел на форума те ще представят своята гледна точка за неотложните реформи в здравеопазването и очакваните резултати и евентуални последици от провеждането им. По традиция форумите, организирани от Puls.bg и Клуб Investor.bg, предоставят и възможността аудиторията също да поставя въпроси към участниците и получава отговор директно от сцената.

Форум Здравен дебат ще се проведе на 10 февруари в София Хотел Балкан Шератон, зала Роял (ет. 1)., с начало 9:00 ч.

Събитието се провежда с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

 

Повече за програмата на Форум Здравен дебат


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter