ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Държавата дава 6 месеца гратисен период за възстановяне на здравни права

Puls.bg   |   28 януари 2015   |   Коментари 2
   
   
Държавата дава 6 месеца гратисен период за възстановяне на здравни права

Източник: Istockphoto

Държавата дава шестмесечен гратисен период на гражданите, които желаят да възстановят здравноосигурителните си права, като платят задълженията си само за три години назад, според сегашния ред.

 

След гратисния период ще се дължат всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване.

 

Това заяви здравният министър д-р Петър Москов след заседанието на правителството, на което бяха одобрени промени в Закона за здравното осигуряване, с които се регламентира този механизъм.

 

По данни на Националния осигурителен институт близо два и половина милиона българи (28% от активното население на страната) не се осигуряват редовно за здраве.

 

От тях около 350 000 никога не са плащали здравни осигуровки, но фигурират в регистрите на Националната здравноосигурителна каса като ползвали медицински услуги и лекарства, които са платени от касата.

 

Здравното осигуряване у нас, подобно на всички социални европейски държави, е всеобщо, задължително и солидарно. То обхваща 7 631 753 българи.

 

Оказва се, че близо една трета са нередовни платци през последните три години било по тяхна вина (ако е трябвало да се самоосигуряват), било по вина на работодателя им.

 

Промените в законодателството предвиждат още разделяне на медицинските услуги на спешен, базов и допълнителен пакет. Първият ще се поема от държавата, вторият от здравната каса, а третият - от пациента.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

лято     2015-01-29 11:25:58
Кога ще се отмени подаването на бюрократичната декларация № 7? хем си безработен, хем си платил и докато не подадеш Дянковата измишльотина, не те отмятат, че си осигурен? Кога ще се въведе единна сметка за здравно осигуряване и при внасяне на задължението, чиновниците да те отметнат, че си осигурен, както те отмятат и че не си? Ако не подадеш бюлократичната декларация на хартия и на крака в НАП те заплашват и с глоба? От безработните, които си плащат вноските ли ще спечели липсващата държава?
ем     2015-01-28 20:51:25
абе ококорен поглед . аз ако имам безумно скъпа кола ,ште имам и пари и ниама да ме боли фара дали сам осигурен или не
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter