ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Почти 60 на сто от българчетата са пасивни пушачи

Puls.bg   |   20 ноември 2014   |   Коментари 0
   
   
Почти 60 на сто от българчетата са пасивни пушачи

Източник: Istockphoto

57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си.

 

Това показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи, съобщени от здравното министерство в Международния ден без тютюнопушене, който по традиция отбелязваме всеки трети четвъртък от месец ноември.

Мотото на тазгодишната кампания ще бъде: „Мамо, татко, не пушете, здравето ми запазете!", а усилията й ще бъдат насочени към младите хора, родителите и децата, с цел ограничаване на пасивното тютюнопушене.

От министерството призовават всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето, като го направи в името на собственото си здраве и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Според данните преобладават случаите с един пушач (съответно 32% и 31%). Двамата родители пушат в една-четвърт от случаите, а с 3-5 пушачи са 5% от семействата.

 

Оказва се, че в 11.9% от семействата през бременността са пушили и двамата родители, в 45.4% - само бащата, а в 2.9% - само майката.

До днес все още голяма част от родителите омаловажават риска от пасивното тютюнопушене за здравето на детето, като продължават да пушат в негово присъствие или в помещения, в които „то прекарва най-малко време". Доказано е, че основната мотивация за започване на тютюнопушене при децата се определя от стремежа им да изглеждат като възрастни - чрез подражание.

От тази гледна точка, най-действен е примерът на семейството.

 

Натискът на връстниците и примерът на групата, с която детето се идентифицира, дори без да е нейн член, също водят до възприемане на тютюнопушенето като приемливо поведение при съществен процент от подрастващите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter