ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Трябват ясни правила за лечението на ревматологични заболявания

Puls.bg   |   03 юли 2014   |   Коментари 3
   
   
Трябват ясни правила за лечението на ревматологични заболявания

Източник: Istockphoto

Среща с представители на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, Асоциацията на пациентите с псориазис и усложнения от псориазиса и Българската асоциация „Болест на Крон и улцерозен колит“ проведе оперативното ръководство на Националната здравноосигурителна каса.

 

По време на срещата представителите на пациентските организации подчертаха, че присъстват на срещата, защото са на крака – благодарение на лечението, което е финансово обезпечено от НЗОК.

 

По техните думи, като се има предвид, че ревматоидните артрити, Болестта на Бехтерев, псориатичният артрит и другите ревматологични заболявания засягат и пациенти в активна възраст, правилното лечение осигурява не само по-добро качество на живот на болните, но и ги връща на работните им места.

 

Пациентските организации и оперативното ръководство на осигурителната институция в лицето на директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова и подуправителя й д-р Динчо Генев обсъдиха не само финансовите, но и медицинските аспекти на проблемите на пациентите с ревматологични заболявания.

 

С особена острота бе поставен проблемът с диспансеризацията и активното наблюдение на болните, които се нуждаят от периодично наблюдение не само на основното си заболяване, но и на състоянието на белия дроб, на сърцето, на кръвоносните съдове и т.н.

 

Двете страни споделиха становището, че на практика не съществуват изработени стандарти за тази дейност.

 

Напоследък двойно се увеличават болните, лекувани с биологични продукти, които оказват сериозни странични ефекти върху човешкия организъм.

 

Дали изследванията на тези пациенти са прецизни и дали всички пациенти са показани за приложение на такива лекарства – това е въпрос без отговор.

 

Тъй като НЗОК няма законово основание да контролира качеството на диагностично-лечебния процес, не може да проконтролира и качеството на проведените изследвания.

 

Представителите на пациентските организации изразиха неудовлетвореността си от работата на експертните лекарски комисии към университетските болници, които издават протоколите за лечението им.

 

Те подчертаха, че трябва да се упражнява ефективен контрол върху тяхната работа, като отношение вземат и етичните комисии към регионалните колегии на Българския лекарски съюз.

Участниците в срещата се обединиха около следните предложения - държавата да изпълнява конституционните си задължения и да внася здравните осигуровки на категориите граждани, които тя осигурява, в пълен размер, да има ясно дефинирана политика по отношение на страдащите от ревматологични заболявания и съвместно с националните консултанти, БЛС, НЗОК и пациентските организации – като наблюдатели, да бъдат разработени ясни протоколи за поведение при диагностициране, лечение и проследяване на пациенти с ревматологични заболявания и в частност – на пациенти, лекувани с биологични продукт.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Pharma63     2016-08-28 10:29:43
Very nice site!
Pharmf987     2015-05-22 17:00:06
Very nice site!
Pharmd868     2015-05-22 16:52:27
Very nice site! cheap goods
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter