ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Майки настояват за закон за донорството

Puls.bg   |   23 май 2014   |   Коментари 0
   
   
Майки настояват за закон за донорството

Източник: Istockphoto

Майки, дарители на яйцеклетки, настояват да се приеме закон за донорството на генетичен материал и етичен кодекс. Само така, според тях, може да се пресекат всякакви слухове за злоупотреби и порочни практики в някои ин витро клиники.

 

За да могат да развият законодателна инициатива, жените учредиха фондация “Майки за донорството”.

 

Мариела Великова, която е председател на новата фондация, разкри, че у нас все още съществува практиката пациентките сами да си търсят и водят в ин витро клиниките донор, което дава поле за сделки с яйцеклетки.

 

Дамите във фондацията са категорични, че това трябва да бъде прекратено, като кодексът трябва да се приеме и да се спази стриктно от всички репродуктивни клиники в страната.

 

Те са на мнение, че трябва да се забрани и хиперстимулацията, която често води до загуба на яйчник или други увреждания за самия донор.

 

Майките и лекарите, които застават зад фондацията, смятат, че основно правило в Етичния кодекс трябва да бъде гаранцията, че клиниките ще съхраняват при всички случаи здравето на донора.

 

Особено място в новия документ ще има и изискването за анонимност на донорите, подсигурена с въвеждане на информационно защитни системи, както и строги дисциплинарни санкции за служителите, които нарушат тази анонимност.

 

Близо 40 000 са жените в България, които към момента имат нужда от донор на яйцеклетка, стана ясно по време на пресконференцията. Донор може да стане всяка жена до 34-годишна възраст, която задължително трябва да е майка на поне едно дете.

 

При донорство се правят пълни изследвания за здравното състояние на кандидатката, като накрая се подписва и заверено от нотариус уверение, че тя е дарила част от себе си доброволно.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter