ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Трансплантация по Евространсплант се състоя във ВМА

Puls.bg   |   21 май 2014   |   Коментари 0
   
   
Трансплантация по Евространсплант се състоя във ВМА

Източник: Istockphoto

Първата експлантация на органи от донор за тази година по линия на сътрудничеството с организацията за обмен на органи Евротрансплант приключи в столичната Военномедицинска академия.

Това съобщават от лечебното заведение.

Късно през нощта след възникването  на донорската ситуация в Плевен, в пряка координация с Изпълнителната агенция по трансплантации и Военновъздушните сили, екип на ВМА, начело с полк. доц. Николай Младенов – зам.-началник на КАРИЛ, отлетя на борда на военнотранспортен самолет Спартан за транспортиране на донора.

В ранните часове на деня в Клиниката по спешна хирургия на ВМА бяха експлантирани донорските органи от мултидисциплинарен екип, ръководен от проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, тъй като има несъвпадение на медицинските показатели, два от органите бяха транспортирани за чужди страни по линия на сътрудничеството с Евротрансплант.

 

Словенски екип от кардио-хирургичен център в Любляна ще извърши сърдечна трансплантация, черният дроб ще бъде предоставен за Германия, а за бъбречната трансплатация е намерен подходящ реципиент в Университетска болница „Лозенец”.

Обменът на органи с Евротрансплант ще позволи на България да ползва донорски органи от чужбина при спешни животозастрашаващи ситуации и липса на подходящи донори  у нас.

В ЕС пациентите с мозъчна смърт, подходящи за донори, са 10 на 1 млн. души годишно, докато в  България  са 1,2 на 1 млн. души.

 

На фона на тази статистика болниците у нас подават изключително малко донори. Затова през последната година Агенцията по трансплантации започна да създава нова организация за реакции при донорска ситуация.

Досега от 2007 г. насам във Военномедицинската академия са извършени 34 чернодробни трансплантации, като през най-активните години са извършвани средно по 10 присаждания годишно, като е имало и по две в рамките на месец. Имало е и година само с една трансплантация.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter