ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болниците минават на твърди бюджети

Puls.bg   |   14 май 2014   |   Коментари 0
   
   
Болниците минават на твърди бюджети

Източник: Istockphoto

От този месец болниците вече ще работят при твърди бюджети. Те се определят ежемесечно от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и не са предварително известни на лечебните заведения.

 

Това е разписано в Постановление на Министерският съвет № 94, с което се спират надлимитните плащания за болнична помощ.

 

Документът все пак оставя възможност все надлимитната дейност на някои болници да се заплати със специално решение на Надзорния съвет на Касата, но само ако не се надхвърля общия бюджет на касата.

 

Според съсловието обаче това е предпоставка за корупция, тъй като законодателството не предвижда конкретни критерии, по които НЗОК ще решава на кого може и на кого не може да плаща повече средства.

 

От ръководството на Центъра по заразни и паразитни болести посочват, че новата мярка ще ограничи достъпа на пациентите до болнична помощ и поява на листи на чакащи, ще повиши дълговете на лечебните заведения и ще влоши качеството на здравните услуги в страната.

 

Другата новост е, че осигурителната институция ще плати на болниците част от парите им с три месеца закъснение. Това става ясно от писмо на директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова до регионалните каси.

 

Парите, които клиниките са заработили над лимитите си, ще се проверяват до 10 юни. Това вероятно също ще допринесе за трупането на дългове и влошаването на качеството на медицинските дейности за пациентите.

 

Още по-големият проблем е, че НЗОК ще има формално основание изобщо да не плати парите с новата методика, която беше приета.

 

Строгите мерки се въвеждат заради финансовия дефицит, който се очертава във фонда. За тази година на касата няма да й достигнаг над 400 млн. лв.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter