ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ще преглеждат за туберкулоза във Варна безплатно

Puls.bg   |   27 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Ще преглеждат за туберкулоза във Варна безплатно

Източник : iStockphoto

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания във Варна. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в морската столица.

 

От безплатната профилактика могат да се възползват и здравнонеосигурени варненци. За нея не е необходимо направление от общопрактикуващия лекар.

 

В петък в лечебното заведение ще се състои Ден на на отворените врати. Инициативата е на Министерството на здравеопазването и се изпълнява от програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

Целта на кампанията е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

 

През 1993 г. Световната здравна организация обявява туберкулозата за световен здравен проблем, който се нуждае от спешни мерки за действие, тъй като болестта се разпространява със заплашителни темпове.

 

Всяка секунда с бактерия на Кох се заразява по един човек. Около една трета от хората по света, приблизително 2 милиарда души, са носители на туберкулозната бактерия.

 

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

 

Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествена терапия, съобразена с международните стандарти, припомнят специалистите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter