ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болните от туберкулоза у нас са намалели с 15%

Puls.bg   |   25 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Болните от туберкулоза у нас са намалели с 15%

Източник : iStockphoto

С 15 на сто са намалели болните от туберкулоза в България през 2013 г. в сравнение с 2012 г. Това сочат предварителните данни на "Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България" на Министерството на здравеопазването.

 

У нас за пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 население през 2005 г. до 23,4 на 100 000 души през 2013 г. сочи още статистиката.

 

Общият брой на болните с туберкулоза през 2013 г. в страната е 1 938 души спрямо 2 280 пациенти за 2012 г.

 

Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от активната дейност на здравното ведомство, а така също и на програмите, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

В дейностите по тези програми активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. С успешен изход от лечението са 86% от новите пациенти с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне от 2012 г.

 

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички независимо от техния здравноосигурителен статус.

 

Важна роля в предоставянето на специфични услуги и постигането на ключови резултати имат и неправителствените организации. През 2013 г. над 29 000 лица от уязвимите групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза.

 

Сред тях са лишени от свобода, лица, употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата, младежи в риск и представители на ромската общност.

 

През 2013 г. отчетените разходи от подполучателите по програмата на Глобалния фонд са в размер на 453 245 евро. Средствата се усвоени за изпълнение на дейности по 57 сключени договора, в това число 29 договора с лечебни заведения за туберкулоза и 28 с неправителствени организации, реализиращи дейности сред уязвимите групи и техни представители на територията на цялата страна.

 

По повод на Световния ден за борба с туберкулозата 24 март 2014 г. в редица лечебни заведения в страната стартираха проявите "Дни на отворените врати" под надслов "Открий, лекувай, излекувай".

 

Извършиха се безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на болестта, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

 

Данните показват, че по време на проведените през 2013 г. "Дни на отворените врати" броят на анкетираните за туберкулоза лица е 5 197, като 62 лица бяха насочени към лечение, а 267 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

 

Заболяването е лечимо стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти, припомнят специалистите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter