ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

До есента ще има регистър на психоболните

Puls.bg   |   18 март 2014   |   Коментари 1
   
   
До есента ще има регистър на психоболните

Източник : iStockphoto

Министерството на здравеопазването ще изготви единен регистър на хората с психични заболявания до есента. Това обеща пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

 

Той ще бъде финансиран с 15 милиона лева по Норвежкия механизъм, като за създаването ще бъде съставена междуведомствена работна група.

 

Наболелият въпрос за липсата на регистър на психоболните българи се разрази с пълна сила след трагедията в Лясковец, при която 53-годишният психично болен Петко Савов уби командос и рани други трима при спецакция на полицията за отнемане на незаконно притежавани от стрелеца оръжия.

 

От години у нас никой не знае колко са душевноболните в страната.

 

За буксуването е отговорна част от психиатричната колегия, която е активно против. Официалният мотив е, че регистърът нарушавал правата на пациентите и може да се стигне до злоупотреби.

 

В момента никой психиатър не знае кой пациент кога, къде, как, защо и по какъв повод се е лекувал. Всяко лечебно заведение поотделно издава справка дали някой психично болен се води или се е водел на отчет там.

 

Така, ако трябва да се провери дали конкретен болен е освидетелстван някъде, трябва да се питат поотделно всички 12 държавни психиатрии, 12-те центъра за психично здраве, всички 23 отделения по психиатрия в многопрофилни болници в страната и още 5 отделения в университетските лечебни заведения, както и всички амбулаторно практикуващи психиатри, посочват експерти.

 

От липсата на система се облагодетелстват центровете по психично здраве, които за всяка справка искат между 10 и 40 лв.

 

С електронизиране на мрежата подобни тарифи ще отпаднат и всеки оторизиран психиатър ще може да издава удостоверения кой пациент къде и как се лекува.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Лина Йосифова     2014-03-25 19:41:45
Нека първо Министерството на здрвеопазването да отговори какво стана с диспансерната мрежа , съществувала по времето на соца? защо се разби и къде са данните - да не би архивите да са изгорени?!?И си спомням, че имаше някаква стратегия за психиатричната помощ - някъде около 2 000-та година беше; какво стана с нея?!?Все въпроси без отговори...
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter