ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отварят център за майчино и детско здраве в Сливен

Puls.bg   |   11 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Отварят център за майчино и детско здраве в Сливен

Източник : iStockphoto

До края на годината ще заработи дългоочаквания в града Център за майчино и детско здраве към Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Иван Селимински" в Сливен. Това съобщават от лечебното заведение.

 

Той е насочен към всички бременни и родилки, новородени и деца до 3-годишна възраст и членове на семейството. Фокусът ще бъде върху уязвимите семейства и децата в риск, включително ромските.

 

Услугите ще се предоставят безплатно на територията на цялата област Сливенска област.

 

В него ще се извършват консултации за подготовката на родителството, основни грижи за новороденото и малкото дете, успешното кърмене, захранване и здравословното състояние на детето, възпитанието, както и различни други проблеми, с които могат да се сблъскат младите родители.

 

Центърът първоначално ще заработи в Сливен, а след това ще има изнесени работни места в Котел, Твърдица и Нова Загора. Основен акцент сред дейностите на центъра ще бъдат домашните посещения.

 

Медицинските сестри и акушерки ще информират, консултират, показват специфични грижи за децата, обучават родителите, емоционално и социално ще ги подкрепят, ще насочват и подпомагат семействата към здравни и социални услуги и ще сигнализират за деца в риск.

 

Проектът е финансиран с дарения на клиенти и служители на "Пощенска банка" в партньорството с УНИЦЕФ и е на обща стойност около 800 хил. лв.

 

Сливен е избрана за приоритетна област за УНИЦЕФ поради фактори като високата детска смъртност, ранното напускане на образователната система и високата степен на институционализация и изоставяне на деца.

 

В момента тече набирането на медицински сестри и акушерки. Те ще преминат обучение, проведено от Медицинския университет във Варна, който регулярно участва в обмяна на опит с медицински сестри от Националната служба по здравеопазване на Великобритания.

 

Обученията продължават интензивно със специализирани семинари по различни теми, свързани с развитието и грижата за малките деца, включително кърмене, справяне с нежелано поведение, насърчаване на социалното, познавателно и емоционално развитие на детето от раждането, създаване на привързаност между родителя и детето и други.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter