ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ще затварят заведения, в които продължава да се пуши

Катя Димитрова   |   10 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Ще затварят заведения, в които продължава да се пуши

Източник: iStockphoto

Нова законодателна мярка срещу нарушенията на забраната за тютюнопушене на закрито са разработили експерти от Министерството на здравеопазването, научи Puls.bg.

 

Тя е залегнала в списъка с изменения и допълнения в Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето. Така ще се гарантира повишаването на ефективността на контрола по спазване на режима.

 

Новостите предвиждат създаването на нормативна възможност за спиране дейността на обект, на който е наложена санкция за повторно нарушение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

 

Освен това се регламентира и налагането на имуществена санкция по отношение на едноличен търговец или юридическо лице, което допусне в управляван от него обект да бъде нарушен режимът.

 

Предлага се също така да се въведе легална дефиниция на понятието "закрито обществено място", а чрез специална наредба на Министерския съвет да бъдат определени изисквания за обозначаване на забраната за тютюнопушене на закритите обществени и работни места.

 

Мерките на здравното ведомство идват малко след като управляващите отново заговориха за пушене на закрито. През следващите седмици се очаква депутатите от 42-рото Народно събрание да внесат за обсъждане в парламента ново предложение за частична отмяна на забраната.

 

Поправката в Закона за здравето предвижда заведенията, които вече разполагат с изолирани зали за пушачи, да могат отново да ги използват. А в останалите, където такива зали няма, да може да се пуши след 22 часа.

 

Автори на новия законопроект са народни представители от ДПС. Според депутата Хасан Хаджихасан обаче инициативата е била подкрепена и от парламентарните групи на БСП и "Атака".

 

В средата на декември 2013 г. беше отхвърлено предложението на БСП и "Атака" за пълна отмяна на режима за тютюнопушенето.

 

Статистиката показва, че глоби за пушене на закрито почти не се събират. Откакто режимът влезе в сила на 1 юни 2012 г., здравните инспектори са наложили актове за нарушение на заведенията в страната обща стойност 883 523 лв.

 

До края на 2013 г. обаче от тях са изплатени само 41% или 364 175 лв. Според Закона за здравето всеки, който пуши на закрито, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв.

 

Глоби се налагат както на пушачите в нарушение, така и на собственици на заведения или фирми, неспазили правилото. При едноличните търговци санкцията е от 1000 до 1500 лв. и от 1500 до 3000 лв. за второ провинение. А при юридическите лица наказанията започват от 3000 лв. и стига до 10 000 лв.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter