ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Касата сама ще решава какво лечение да заплаща

Катя Димитрова   |   05 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Касата сама ще решава какво лечение да заплаща

Източник : iStockphoto

Списъкът на заболяванията, за чието домашно лечение Националната здравноосигурителна каса заплаща необходимите лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, ще се утвърждава от Надзорния съвет на осигурителната институция, вместо с наредба на министъра на здравеопазването, както е в момента.

 

Това е една от заложените промени в Закона за здравното осигуряване, необходими за реализиране на краткосрочните мерки за оптимизиране функционирането и подобрение на контрола на здравната система, научи Puls.bg.

 

С оглед формирането на здравната политика министърът на здравеопазването ще утвърждава с наредба критериите за включване на заболяванията в списъка, а оперативната дейност ще се извършва от здравната каса.

 

Предлага се от компетентността на Надзорния съвет да бъде и определянето на периодичността на актуализация на списъка, вместо това да се разписва на законово ниво. По този начин ще се постигне по-голяма гъвкавост на процеса, както от гледна точка на нуждите на пациентите, така и с оглед на бюджета на НЗОК.

 

От бюджета на касата ще се заплащат само лекарствени продукти, за които са договорени отстъпки.

 

По отношение на лекарствените продукти за домашно лечение изискването за задължителни отстъпки ще касае тези с ново международно непатентно наименование, а при лекарствените продукти за лечение на злокачествени заболявания, приложими в условията на болничната помощ, отстъпките ще са задължителни по отношение на всички лекарствени продукти, като се въвежда и нов вид отстъпка, а именно възможност за предоставяне на отстъпки в натура.

 

С измененията в Закона за здравното осигуряване се връща договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между Националната здравноосигурителна каса и изпълнителните на медицинска помощ, както и по отношение на санкциите при неизпълнение на договорите.

 

Възстановяват се арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на проверените лица, в случай на констатирани нарушения на Националния рамков договор.

 

Създава се правна регламентация за извършване на съвместни проверки за спазване на правилата за добра медицинска практика, правилата за добра фармацевтична практика, правилата за добра практика и на утвърдените медицински стандарти.

 

Предлага се още в договорите между здравната каса и лечебните заведения да се договаря обем на медицинските дейности в рамките на общите обеми, договорени в Националния рамков договор, а медицинските дейности, извършени над договорения обем, да се заплащат на по – ниски цени.

 

Същевременно регионалните здравни каси няма да могат да сключват договори с болници, които в законоустановените срокове не са подали заявления за сключване на договори.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter