ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Викаме Спешна помощ и чрез sms

Puls.bg   |   24 октомври 2013   |   Коментари 0
   
   
Викаме Спешна помощ и чрез sms

Източник: iStockphoto

При случаи на спешност гражданите ще могат да потърсят помощ на единния номер 112 и чрез SMS.

 

Това предвиждат приетите на първо четене днес промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

 

Съгласно действащия в момента закон, приет през 2008 г., подаването на сигнал може да става само чрез телефонно обаждане.

 

Ако поправката мине и на второ четене обаче, гражданите ще могат да търсят помощ и чрез SMS, който чрез специален софтуер ще пристига до централата на 112 под формата на гласово съобщение.

 

В края на септември промените предизвикаха остро недоволство у спешните медици, които бяха категорични, че няма да приемат промените, защото те ще допринесат за хаоса в спешната помощ. Те дори започнаха събират подписи срещу въвеждането на SMS известяване на тел. 112.

 

Една от причините за неодобрението на медиците е, че чрез SMS специалистите няма да могат да разграничат спешността на случая, от което ще пострадат тези пациенти, които наистина се нуждаят от спешна медицинска помощ.

 

В подписката бяха събрани 3152 подписа от 11 екипа.

 

Според вносителите на законопроекта Христо Монов и Захари Георгиев от “Коалиция за България” обаче възможността само за гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора.

 

 

 

 

Вносителите посочват още, че хората, изпаднали в тежко шокова състояние, често губят способността си да говорят и също биха се възползвали от опцията за SMS. В новия регламент Христов и Монов предвиждат и ситуациите, в които гражданите се намират под смъртна заплаха и не е разумно

да прибягват до телефонни обаждания.

 

Вносителите са изчеслили, че настоящият персонал нацентровете, които приемат обаждания на тел. 112, да не се справи с обработката на съобщенията, назначаването на допълнители служители за целта ще струва на държавата 300 000 лв.


“В същото време въвеждането на това допълнение ще помогне за спасяването на живота и здравето на много български граждани”, пишат в мотивите си вносителите.


Опцията за SMS до тел. 112 мина на първо четене още в миналия парламент, но окончателното приемане на промените не остана време.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter