ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

5 % от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит

Puls.bg   |   27 септември 2013   |   Коментари 0
   
   
5 % от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит

Източник: iStockphoto

Съвременните решения за диагностика и лечение на псориатичен артит - едно от ревматологичните заболявания с голяма честота в световен мащаб, бяха представени по време на единайсетата среща по проекта „Сила за здраве“ на MSD България.

Псориатичният артрит е хроничен възпалителен артрит, който е придружен от псориазис. Поне 5 % от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит.


Псориатичният артрит е автоимунно, възпалително заболяване, засягащо кожата и ставите.


При 60-80 % от пациентите псориазисът предшества началото на псориатичния артрит, но е възможно артритът и псориазисът да се проявят едновременно.


Ставите при такива пациенти стават болезнени, подути, горещи и зачервени. Сковаността на ставите се среща често и обикновено е по-силна рано сутрин. Псориатичният артрит също може да предизвика възпаление на гръбначния стълб (спондилит) и сакрума, причиняващи болка и скованост в областта на кръста, задните части, шията и горната част на гърба. В редки случаи, псориатиченият артрит включва малките стави в краищата на пръстите на ръцете.

Д-р Валентина Решкова от клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ представи съвременните решение за лечение на псориатичен артит.


Според най-новите изследвания за патогенезата на псориазиса измененият имунен отговор е съществен за появата на възпаление в кожата, ставите и кръвоносните съдове.

 

Касае се за имунна дисрегулация, която води до хронично възпаление и причинява органни нарушения и повишена заболеваемост. Един от най-важните белези за имунна дисрегулация е активирането на възпалителни цитокини, като IL 12, IL 6 или TNF alpha, чиито въздействия водят до патологични изменения.

 


Своевременното диагностициране и бързо и адекватно лечение имат изключително значение за предотвратяване или забавяне на тежките и необратими поражения, до които могат да доведат ревматологичните заболявания, коментира д-р Мадлен Николова от клиниката по ревматология УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter