ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Прекратиха договарянето на медицинските изделия

Puls.bg   |   30 юли 2013   |   Коментари 0
   
   
Прекратиха договарянето на медицинските изделия

Източник: iStockphoto

Надзорният съвет на НЗОК е прекратил процедурата по договаряне на медицинските изделия, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.
 
След проведено заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) взел решението за прекратяване на процедурата по договаряне на стойността, до която се заплащат от НЗОК медицинските изделия в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ. 
 
Мотивите за това са, че на този краен етап от провеждане на процедурата  обективно не е възможно отменяне или изменяне само на отделни текстове от Методиката за договаряне, каквито препоръки имаше от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
 
С прекратяването на процедурата се избягва и възможността да се образува ново производство пред КЗК и обжалване пред Върховния административен съд, уточняват от НЗОК.
 
Срещу методиката за договаряне на публичните средства, с които се заплащат медицинските изделия като стави, изкуствени сърдечни клапи, консумативи за ин витро процедури и др., се обявиха пациентските организации.
 
През май КЗК обяви, че методиката ограничава конкуренцията между производителите на медицински изделия и лишава от избор пациентите, поради което препоръча на НЗОК да промени методиката или да я отмени.
 
От пресцентъра на Касата съобщават още, че Надзорният съвет е решил до 31-ви август да бъде изработена нова методика за договаряне на тези изделия, която да му бъде предложена за утвърждаване.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter