ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нов метод за лечение на заболявания на гръбнака започват да прилагат в Пирогов

Puls.bg   |   27 юни 2013   |   Коментари 5
   
   
Нов метод за лечение на заболявания на гръбнака започват да прилагат в Пирогов

Източник: iStockphoto

Изключителен метод за лечение на заболявания на гръбначния стълб прилагат в „Пирогов”. При него се използва специален инструментариум, който позволява вместо да се правят големи разрези и широко да се разтваря гръбнака, лечението да става по т.нар. безкръвен, минимално инвазивен начин. Разрезите са с размер около 2 см.


“Благодарение на този инструментариум и техника ние можем да лекуваме както травми и туморни заболявания, така и заболявания, свързани с остаряването на гръбнака – т.нар. шипове и дегенеративни заболявания. Всичко това се случва по един по-щадящ за пациентите начин”, обяснява доц. Николай Габровски – завеждащ отделението по неврохирургия в Пирогов.


Само два дни след сложна стабилизираща операция на гръбнака, 82-годишния пациент С.Т. е бил изписан от неврохирургията на Пирогов в отлично здраве. Пациентът е страдал от голяма, странично разположена дискова херния и притискане на нервните коренчета. Макар операцията да е била тежка, продължила близо 3 часа и да е извършена стабилизация, само ден по-късно пациентът е бил готов да се върне към нормалния си начин на живот. Бързото възстановяване е било възможно, благодарение на новия метод за лечение на заболявания на гръбначния стълб. В Европа той е въведен преди няколко години, а у нас се прилага от няколко месеца, като вече има натрупан първоначален опит с много добри резултати.


"Методът се основава на това, че разрезът не се прави в центъра на гръбнака, а се работи отстрани, което на практика тотално променя концепцията и философията на този вид хирургия”, обяснява доц. Габровски. Следствието от прилагането на този метод на лечение е, че интервенциите са много по-щадящи, има по-малка кръвозагуба, пациентите се възстановяват много по-бързо и има много по-малко болка след операцията. При повечето случаи, пациентите могат да се върнат към нормалния си начин на живот до 2 дни след манипулацията. "Чудесно е, че вече разполагаме и с този метод на лечение, това е нов етап от развитието на лечението на заболяванията на гръбнака", категорични са специалистите.


“В нашето съвремие гръбначните заболявания са сред най-често срещаните, тъй като гръбнакът ни е подложен на голямо ежедневно натоварване. В клиниката по неврохирургия имаме голям опит в лечението на тези заболявания, но досега това се е случвало по един по-инвазивен начин. За щастие този нов метод е приложим при повечето гръбначни заболявания”, допълва доц. Габровски. Той е преминал през обучение за работа със специализирания инструментариум в Белгия при един от водещите за Европа специалисти в тази област – проф. Любанцу. Другият подготвен да извършва гръбначни операции по новия метод е завеждащия на отделението по гръбначна хирургия, д-р Узунов, който е бил на обучение в САЩ.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Бивш пациент на Гръбначния Център във ВМА     2013-12-19 12:38:52
\"Работя в \\\"Гребначен център\\\" към ВМА. Този \\\"нов\\\" метод при нас се практикува от около 2 години. Би било хубаво преди да биете тъпана за нещо ново, невиждано и нечувано,малко да се поогледате и ослушате\"
Видях впечатляващата статистика в широкорекламирания ви гръбначен център - вие сте една машина за пари, нищо повече.
Аз разчитам на Пирогов и на доц. Габровски, защото вие нагло лъжете пациентите си, но си прибирате паричките от здравната каса.
Лина Йосифова     2013-07-01 21:48:30
Не мисля, че лекарите са виновни за тази неточна информация, а журналистите . Снощи гледах репортажа в късните новини на Нова тв, и, представете си - не споменаха нито едно име на лекарите! А 2 пъти повториха името на пациента! Имам спомен, че преди няколко години д-р Венци Росманов, ортопед от Плевенската УМБАЛ, разработваше някаква механична система, приложима при операции на гръбнака...
Димитър Каменов     2013-07-01 07:33:06
Работя в \"Гребначен център\" към ВМА. Този \"нов\" метод при нас се практикува от около 2 години. Би било хубаво преди да биете тъпана за нещо ново, невиждано и нечувано,малко да се поогледате и ослушате. Вярно, че бългапинът вного обича да е денствен и неповторим, но в повечето случаи това са само хвалби. Желая на колегите успешна работа, защото метода наистина си заслужава.
Явора     2013-06-28 17:32:12
Да, така е метода е нов но само за Пирогов. В гръбначния център ВМА д-р Стоев го практикува вече.
и ние така     2013-06-28 14:44:41
Правилно, доколкото е с по-малка кръвозагуба за сметка на разреза.Полуправилно, защото е въпрос на задълбочен коментар от биомеханична гледна точка и др. Неправилно, защото не сте само Вие тези , които ги правите тези неща. Но,добре, добре...
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter