ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Неоперативно лечение на хемороиди

Puls.bg   |   11 февруари 2007   |   Коментари 16
   
   
Неоперативно лечение на хемороиди

Разговор с д-р П. Русев - хирург

Д-р Русев е хирург, специализирал в лечението на заболявания в крайните отдели на храносмилателния тракт.

Puls.bg: Д-р Русев, какво представляват хемороидите?
Д-р Русев: Хемороидите са една много деликатна тема, която винаги притеснява хората. Всеки се стеснява когато трябва да говори свободно за подобни оплаквания. Истината е, че място за притеснение няма. Както всяко заболяване, така и хемороидите са едно съпътстващо нашия живот състояние – проблем, който има своето решение.
За да разясня подробно проблема ще започна малко по-отдалече. Роля на ануса (анален канал) е да осигури нормална и комфортна дефекация,  да осъществи задържането на фекалий и газ в ректума до момента на дефекацията. Тази му функция  – желаното задържане на фекалии и газове и отделянето им по желание  се нарича континенция.
Аналният канал е мускулна тръба с дължина 3-5 см. В горният си край той преминава в ректума, а в долният си край се отваря навън.
В горния край на аналният канал под лигавицата му се намират струпвания на специална тъкан под формата на възглавнички  изградена от множество кръвоностни съдове, гладки мускулни влакна и еластични елементи и поради това имаща възможността да набъбва  при кръвонапълване. Тази тъкан е локализирана главно на три места стоящи едно срещу друго на едно ниво.
Тези малки възглавнички представлзват вътрешните хемороидални  възли. Те са нормално съществуваща анатомична структура и служат за плътното затваряне на аналният канал и осъществяването на континенцията и също така предпазват аналните сфинктери по време на изхождане от механично увреждане.
Наличието на симптоми от страна на вътрешните хемороидални възли – кървене, изпадане навън на лигавица, зацапване на бельото, тъпа болка  и други, е болестно състояние което се нарича хемороиди – термин добил широка популярност сред специализираните и неспециализирани среди.
В края на аналният канал се намира друго струпване на подобна хемороидална тъкан. Тя се обозначава като външни хемороидални възли.Те нямат отношение към континенцията към хемороидалната болест.

Puls.bg: Често срещатно заболяване са хемороидите?
Д-р Русев: Да, хемороидите са едно често срещано заболяване, според някои статистики до 10%  от хората са имали хемороидални проблеми. Все пак това е въпрос на  класифициране на конкретните симптоми, защото според определението за заболяването, в групата се включват само симптоми дължащи се на промени във вътрешните хемороидални възли.

Puls.bg: Знае ли се каква е причината за появата на хемороиди?
Д-р Русев: Причината за поява на хемороиди са , промени в тазовото дъно , частично смъкване на ректалната лигавица, промяна в тонуса на аналният мускул, промени в налягането на венозната система на коремните органи и други причина като всички водят до  морфологичните промени, които настъпват във вътрешният хемороидален пръстен вследствие на което се нарушава дейността на  комплекса – анален канал, вътрешен хемороидален пръстен и се появяват симптомите на хемороидалната болест.Различни състояния провокират развитието на хемороиди , дълготрайният запек, той води до отслабване на тазовото дъно и смъкване на ректална лигавица поради честите и продължителни напъни, трудно раждане, честите диарии също се смятат за провокиращ фактор, пикантната храна, и др. Няма конкретна обща причина , по-скоро  при всеки пациент търся конкретната причина.

Puls.bg: Хемороидите опасно заболяване ли са?
Д-р Русев: На този въпрос бих отговорил и да, и не. Защо?
Да, опасни са защото макар и рядко,могат да предизвикат анемия. При по-дълго протичане и при по-продължителни периоди на кървене - седмици, месец.
Да, опасни са , защото често кървенето при изхождане се определя като безобидни хемороиди и такива може да са налице , но по подобен начин се изявява и ракът на дебелото черво, когато е разположен в по-крайните му отдели. Пациент непотърсил навреме мнение на специалист често закъснява с поставянето на вярната диагноза и възможност за пълно излекуване на злокачественият процес.
Не, не са опасни особенно по-леките форми. Те създават дискомфорт в ежедневието, но с този проблем може да се живее. Въпрос на самооценка. 

Puls.bg: Как се поставя диагнозата хемороиди?
Д-р Русев: За точното диагностициране на хемороидалната болест е необходима внимателано разпитване засимптомите на пациента , оглед на ануса , преглед чрез опипване на аналният канал с пръст така нареченото туширане и аноскопия. За този преглед не е необходима никаква специална подготовка.
Аноскопията се извършва със специален апарат аноскоп , който представлява къса тръбичка 6-7 см., през която се оглеждат вътрешните хемороидални възли, защото те са недостъпни за оглед с невъоражено око.

Puls.bg: Кои са най-често срещаните симптоми при хемороиди?
Д-р Русев: Това е най-често кръвотечение след изхождане на ярка, алена кръв, която е върху изпражненията. Кръв, която е примесена с изпражненията, или е тъмна не се дължи на хемороиди.
Слаба до умерена болка в аналната област, парене, тежест, изпадане на тъкан от ануса след изхождане, зацапване на бельото, сърбеж в ануса това са най-честите симптоми.

Puls.bg: Има ли други болести които протичат с подобни симптоми?
Д-р Русев: Да има и те са: ракът на ануса, ракът на дебелото черво  както споменах по-горе, аналната фисура, аналните полипи, аналната кондиломатоза, аналните фистули и други по-редки заболявания.

Puls.bg:  С какво най-често се лекуват хемороидите?
Д-р Русев: Хемороидите най-често се лекуват с някои от готовите кремове, свещички налични в аптечната мрежа или венотонични медикаменти.При  някой от пациентите кризата отшумява само с медикаменти и това е най-добрият изход. За съжаление при други това не е достатъчно. Ако симптомите не изчезнат за кратко време се налага по-интензивно лечение. Искам да уточня нещо относно медикаментозното лечение, а именно - то лекува симптомите при изострянето им , но не лекува болестта.
През определени интервали от време следва ново обостряне. Обобщено
хемороидите се лекуват с диета, режим, медикаменти, неоперативни методи, оперативни методи.
Възможност за трайно излекуване има при прилагане на някои от неоперативните или оперативните методи.
Подхода трябва да е комплексен като оперативното лечение се постави за крайна мярка и се прилага след изчерпване на останалите възможности.

Puls.bg:  Каква диета е подходяща при това заболяване?
Д-р Русев: Подходяща е диета богата на растителни фибри, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, много свежи плодове и зеленчуци. Паралелно с това е препоръчително приемането на много течности – поне 1,5- 2 литра. Тези мерки правят изражненията по-меки, което улеснява изхождането.
Не се препоръчва употребата на люти подправки, черен и червен пипер, алкохол.
Добре е да се спазват също така и някой правила а именно:
Винаги, когато има позив за изхождане това да става без отлагане.
Да не се правят опити за изхождане, когато няма естествени позиви, тъй като това е свързано с прекомерни напъни , които увреждат тазовото дъно и нарушават естествените рефлекси.
Да не се извършват прекомерни напъни при изхождане в желанието това да стане максимално бързо.
След изхождане да се става от тоалетната чиния, тя небива да се превръща в място за четене или други подобни занимания. 

Puls.bg:  Опасно ли е самолечението при хемороиди?
Д-р Русев: Да, самолечението може да бъде опасно, защото поради  незание самолекуващият се може да обърка проявите на ракова болест като хемороиди и да загуби ценно време в неефективно лечение. Пациентът може действително да страда от хемороиди , но това не значи, че едновременно с това не може да се развие и раково заболяване. Така че е по-добре преценката да бъде направена от компетентен специалист, при необходимост да се извършат допълнителни изследвания. Не са малко случаите в които пациенти идват след месеци самолечение в напреднала фаза на ракова болест.
В друг по-щастлив случаи се касае за друга болест,  която има подобна клинична картина и лесно бива обърквана с хемороиди - анална фисура , анални полипи и др. В този случаи просто лечението е неефективно и пациентите с месеци сменят лекарство след лекарство без значително подобрение в симптомите. Накрая пак се стига до преглед при специалист.
Дори  и при правилно поставена диагноза има специфика в лечението, които хората няма как да познават и естествено резултата не е добър. В повечето случаи освен медикаментозно лечение за траен резултат се налага и прилагане на някой процедури  в противен случаи се губи време и средства за лекартсва, живее се в дискомфорт.
 
Puls.bg:  Кога трябва да се търси лекар?
Д-р Русев: По правило всяко кръвотечение от ануса свързано или не с изхождане при по-възраснтни от 45 години изисква уточняване. Според мен, симптоми продължили повече от три дни  е добре да бъдат уточнени от лекар. Прогресиращи оплаквания, повишена температура, съчетана с болки в ануса  и други, също налагат преглед от специалист. Мисля, че е важно по-често да се търси мнението и съвета на лекар, дори и за по-леки оплаквания. Един преглед в повече  никому няма да навреди, но един преглед по-малко може да промени живота ни.

Puls.bg:  Специалист ли да търсим при проблеми с хемороидите или и общопрактикуващ лекар ще се справи?
Д-р Русев: Винаги е по-добре да се потърси помоща на специалист. Не подценявам квалификацията на личните лекари, но  съвременната медицина се развива изключително бързо, прилагат се нови методи, което е свързано с натрупването на голям обем информация. Съвсем естествено, в колкото по-тясна област е профилиран един лекар толкова повече опит и информация да има. В прав текст това означава по-бързо и по-качествено лечение.
 
Puls.bg:  Кога се налага операция при хемороиди?
Д-р Русев: Операция се налага когато болестта е в много напреднал етап и няма възможност за прилагане на други методи. Това звучи малко обобщено, но при всеки пациент преценката е индивидуална, тъй като трябва да се вземат предвид и други фактори – какъв е  тонусът на аналният мускул, има ли изпадане на лигавица, имало ли е предходни операции в тази област, има  ли друга локална патология. Все пак, накратко казано: показанията за оперативно лечение са хемороиди в четвърти стадии ,  които не са се повлияли от консервативното лечение.
Всички други случаи могат да се лекуват с консервативни методи.

Puls.bg:  Какви методи за неоперативно лечение на хемороиди съществуват?
Д-р Русев: Методите за неоперативно лечение на хемороиди са: склерозация, замразяване с течен азот, инфраред коагулация, лигиране/пристягане със специални гумени пръстени.
Склерозацията се извършва като се инжектира специално вещество в хемороидалната тъкан, което  я умъртвява (некроза)  и предизвиква асептично възпаление. Възможни са възпалителни усложнения след манипулацията, също и болка.
Замразяването е метод, при които чрез допиране на сонда с течен азот върху хемороидаланата тъкан се предизвиква некроза , усложненията са както по-горе посочените.
Инфраред коагулацията използва светлина, за да предизвика некроза в дълбочина.
Лигирането с гумени пръстени се прави като чрез вакуум се засмуква част от хемороидалната тъкан и се пристяга под нея.

Puls.bg:  Вие кой методи предпочитате?
Д-р Русев: Аз предпочитам лигирането с гумени пръстени, защото се понася леко от пациента, усложненията са редки и не на последно място контролът върху тъканите е по-точен.

Puls.bg:  Какви са предимствата на неоперативното лечение на хемороиди?
Д-р Русев: Предимствата на неоперативното лечение са свързани с това, че то е по-безболезнено, по-щадящо се отнася към една съществуваща и необходима структура , позволява лечението да се води съпка по стъпка, не изисква предварителна подготовка. Например след края на работният ден пациентът посещава кабинета на лекаря отделя 30 минути за сеанса и след това се прибира у дома като продължава да се занимава с ангажиментите си, не се налага да спазва специален режим на хранене и дефекация. За да съм точен държа да отбележа, че понякога се налага повече от едно посещение .

Puls.bg:  Има ли предимства оперативното лечение на хемороидите?
Д-р Русев: След всичко изброено по-горе ми е трудно да посоча такива. Може би единственото предимство е, че всичко минава на един етап , но е свързано с отделяне от ежедневните задачи, постъпване в болница, има болка и дискомфорт след операцията, необходим е режим , превръзки.

Puls.bg:  Какви са усложненията на неоперативното лечение на хемороиди?
Д-р Русев: Те са болков синдром и възпалителни локални усложнения.Болките обикновенно се повлияват от стандартните обезболяващи медикаменти. При наличие на възпалителни усложнения се налага да се включи антибииотик до преминаването им.

Puls.bg:  Какви са усложненията на оперативното лечение на хемороиди?
Д-р Русев: Като инвазивен метод оперативното лечение е свързано и с по-широка палитра от възможни усложнения.
При него болката е почти закономерна, наблюдават се също възпалителни компликации.
Стенозата на ануса е рядко усложненеие, но се среща. Дължи се на заместване на аналната лигавица със съединителна тъкан , която е неразтеглива и по този начин пречи на нормалното дефекиране.
Друго усложнение е пролапсът на лигавица , което е свързано с дискомфорт, нарушена континентност и кървене.
Искам да кажа , че тези усложнения - последните две се срещат рядко и то при пациенти оперирани в  по-напредналите стадии на болестта .

Puls.bg:  В заключение, бихте ли дали някакви общи насоки при това заболяване?
Д-р Русев: От личния ми опит, в повечето случаи хемороидите се повлияват много добре ако е проведено компетентно и своевременно лечение. Естественото притеснение, което всеки изпита когато се сблъска с подобен проблем не трябва да е причина да се отлага консултацията със специалист. Хемороидите са неприятен проблем, който има своето решение. Не го отлагайте.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (16)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Georgieva     2013-05-17 10:47:45
ot nqkolko meseza mi se poqviha vatreshni hemaroidi imam i vanshen mnogo me boli.na momenti bolkata otshumqva .ne sam hodila pri spezialist zashoto mislq 4e tova sa hemaroidi. vie kakvo she me posavetvate.
maika mi e s takav problem da ne bi da e nasledstveno.
no pak i rabotata mi e tejka vdigam tejko da ne bi da e ot tova.
molq za savet
Владо     2012-07-25 21:38:37
Аз благодаря на д-р Русев за откровеното мнение относно операцията, а именно, че тя е болезнена и понякога неефективна. Аз самият вече се бях решил на операция, но един колега на д-р Русев ми препоръча преди това да опитам с Хеморин+, за което много му благодаря, защото се разминах с операцията!
mmmmmm     2012-01-27 21:00:34
Znache az sam na 17(momche) I imam bolki v koremat.Imam chustvoto che e kato balon i ne moga da mradna kato me zaboli a sega zabelqzah che kato hodq do toaletnata imam krav i nz kakvo e blagodarq bredvaritelno ako odgovorish :)
Dimitrina     2011-04-09 00:14:18
Molia , badete taka liubezni i daite koordinati za doktor Rusev.Predvaritelno blagodaria
plamen     2011-03-17 15:52:30
искам да попитам това с чесъна някои друг пробвал ли го е и дали има ефект - благодаря
16 намерени, страница 1 от общо 4  1   2   3   4   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising