ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Честотата на диабета в България непрекъснато нараства

Puls.bg   |   13 февруари 2013   |   Коментари 0
   
   
Честотата на диабета в България непрекъснато нараства

Източник: Dreamstime

Диабетът се посочва като четвърта или пета водеща причина за смъртност при високо развитите страни. Той е истинска епидемия в по-бедните държави. Според данни на Международната федерация за диабет 80% от болните са от страни с нисък до среден доход.

 

Съгласно световните медицински ръководства и правилата на добрата медицинска практика, първа стъпка в лечението на диабет обикновено са правилната диета и физическите упражнения, но рано или късно винаги възниква нужда от прилагане на медикаментозно лечение. Едно от най-добрите, използвано в развитите европейски страни, е пероралната терапия с DPP-4 инхибитори. Това лечение може значително да подобри начина на живот на болните с диабет и да ограничи съществено разходите, излизащи от националните бюджети за здраве.

 

Според д-р Пламен Попиванов, специалист ендокринолог от УМБАЛ „Александровска“, с подобно медикаментозно лечение се постига забавяне на естествения ход на диабета и отлагане на инсулиновата терапия, която често е по-скъпа и в същото време значително влошава качеството на живот на пациентите. При използване на новите DPP-4 инхибитори се постига благоприятно повлияване на липидните показатели и значимо понижение на систолното артериално налягане. При лечение на диабет тип 2 с новите DPP-4 инхибитори се подобрява качеството на живот на пациетите без наддаване на тегло и хипогликемия.

 

За България най-новите данни от 2012 година показват, че от диабет страдат 9,6% от всички българи, като 83% от болните са над 50-годишна възраст. За сравнение, болните от диабет в Словакия са 6,65%, в Полша – 10,57%, а в Германия са 8,9%.

 

Добрите практики в Европа показват, че от голямо значение за ограничаване на диабетната пандемия са ранната диагностика, профилактичните прегледи и ограничаване на вредните навици. От финансов аспект здравните и икономически последици от хипогликемиите включват разходи за хоспитализация, влошено качество на живот, сърдечносъдови усложнения, наддаване на тегло, повишен риск от автомобилни катастрофи, кома и смърт. Изчислено е, че разходите за лечение на тежка хипогликемия варират от 535 до 691 евро в различни западноевропейски страни (Великобритания, Испания, Германия), а разходите за лечение на тежка хипогликемия, налагаща хоспитализация – от 1 314 до 3 023 евро.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter