ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Изследват безплатно за диабет в Пловдив

Puls.bg   |   06 ноември 2012   |   Коментари 0
   
   
Изследват безплатно за диабет в Пловдив

източник: Dreamstime

Безплатни изследвания за диабет предстои да се проведат от 12 до 16 ноември в приемния ендокринологичен кабинет на МБАЛ „Каспела“ в Пловдив. Инициативата е във връзка с 14 ноември - Световният ден за борба със захарния диабет. 

 
За прегледите не е необходимо медицинско направление, а само предварително записване на час, на тел. 0899 37 13 73.
 
По време на прегледа ще бъде изследван гликиран хемоглобин. Това е показател, чиято проверка е скъпа за повечето хора, струва около 15 лв., а личните лекари имат ограничение за него 2 пъти в годината, обясни доц. д-р Стефка Владева д.м., началник на Отделение по ендокринология и болести на обмяната в пловдивската болница. Хората са свикнали да свързват изследванията на захарен диабет с кръвната захар. Резултатите при този метод обаче се влияят от моментното емоционално състояние, консумацията на храна, физическата активност. А захарен диабет тип 2 най-често има дълъг период на „скрито“ протичане, свързано с редица биохимични механизми, обяснява специалистът. Това означава, че кръвната захар на гладно сутрин в продължение на 4-6 години е нормална. При този тип диабет, както и при лица с преддиабетно състояние, затлъстяване или фамилна обремененост за диабет, трябва да се проверява нивото на кръвната захар на втория час след хранeне, но обикновено профилактично това почти не се прави, казва доц. Владева.
 
За разлика от кръвната захар, гликираният хемоглобин е стабилен показател, който се използва, както за диагностициране на диабет, така и за проследяване на ефекта от лечение на заболяването. Той дава представа за средната кръвна захар в денонощието 2 месеца назад във времето. До 7% е в норма, при стойности над 7% гликиран хемоглобин следва да се проведат допълнителни прегледи за евентуално скрито протичащ захарен диабет. 
 
Изследването не е травматично – с миниатюрна игла се взима капка кръв от пръста и в рамките на 5 минути се отчита резултатът. Процедурата може да бъде направена по всяко време на деня. 
 
Според статистиката в България от захарен диабет страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че са болни. Заболяването може да доведе до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – инфаркт и инсулт.
 
Рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, наличието на първостепенни родственици, страдащи от болестта, намалена физическа активност, нездравословно хранене с висококалорични храни, стрес. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter