ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ноември - месец на диабета

Puls.bg   |   05 ноември 2012   |   Коментари 0
   
   
Ноември - месец на диабета

източник: Dreamstime

„Месец на диабета“ организира Българската асоциация Диабет за трета поредна година. По този повод през целия ноември в София и различни градове на страната се провеждат лекции, спортни събития, безплатен скрининг за диабет и други прояви.

 
Месецът на диабета преминава тази година под мотото на Международна диабетна асоциация „Диабет: Да защитим нашето бъдеще: „Подходяща среда за всички”, „Правилно обучение за всички”“. 
 
Данните сочат, че през 2011 г. диабетът е причина за над 4 милиона и половина летални случаи. Над 465 милиарда долара са били необходими за лечение. Още по-тревожно е, че се  очаква през 2030 г. заболелите от диабет да достигнат 552 милиона души. 
 
На 14 ноември по инициатива на Българската асоциация Диабет предстои да бъде отслужен тържествен молебен за здравето на всички хора с диабет в България. Той ще се състои в 17.00 ч., „Храм Св. София – Премъдрост Божия”. Една от стените на храма ще бъде осветена символично със синя светлина – свидетелство за съпричастността към заболяването в световен мащаб.
 
Изборът на синята светлина не е случаен. Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния ден за борба с диабета като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.
 
14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. 
 
Избрана е датата 14 ноември, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.
 
Инициативата се отбелязва в над 160 страни по света, с цел подобряване на начина на живот и лечението на хората с диабет. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter