ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Захарният диабет – една от най-сериозните заплахи за здравето на съвременния човек

Puls.bg   |   11 май 2008   |   Коментари 0
   
   
Захарният диабет – една от най-сериозните заплахи за здравето на съвременния човек

Доц. д-р Tеодора Teмелкова-Kюркчиева

Захарният диабет е наследствено заболяване с абсолютен или относителен недостиг на инсулин, при което се засягат малките и големи артериални съдове и се стига до множествени увреждания в различни органи и системи.

Тип 1 захарен диабет  се развива на базата на фамилно обусловено разрушаване на бета-клетките в панкреаса. Заболяването се проявява в ранна възраст с абсолютен инсулинов дефицит. Децата и учениците, които са засегнати, имат нарушена концентрация в училище, често уриниране, изразена жажда и сухота в устата, склонност към възпалителни заболявания, загуба на тегло, липса на сила, лесна уморяемост при натоварване. С други думи това заболяване не остава неоткрито. Като лечение влиза в съображение само прилагането на инсулин. Съществуват множество инсулинови препарати понастоящем, позволяващи различни методи на инсулиново лечение. То трябва да е строго индивидуално, вземайки в съображение физическата активност, храненето, както и задълженията на пациента. Стартирането на инсулиновото лечение трябва да започне в болнична обстановка. То трябва задължително да се съчетае с обучението на пациентите относно заболяването и правилния начин на приложение на инсулиновия препарат. Данните сочат, че обикновено при добро коригиране на кръвната захар, тези пациенти нямат ограничаване на продължителността на живота или значително засягане на качеството му.

 

Тип 2 диабетът е най-честата форма на захарната болест – над 90% от случаите. Заболяването възниква на базата на фамилна предразположеност в съчетание с нездравословен начин на живот – намалена физическа активност, преяждане, неправилно хранене, наднормено телесно тегло. Обикновено то е част от метаболитния синдром, т.е. налице е едновременно с високо кръвно налягане, нарушения в мастната обмяна, затлъстяване, ранна атеросклероза и др.

 

Тип 2 диабетът се окачествява като една от най-масовите епидемии в човешката история и с последиците си като една от основните заплахи за човешкото здраве през 21 век. През последните десетилетия се регистрира експлозивно нарастване на броя на диабетиците в световен мащаб, като се смята че той ще нарастне от 151 милиона за 2000 година до 300 милиона през 2025 година. В България има над половин милион диабетици.

Особено тревожен е фактът, че тип 2 диабетът (преди време наричан старчески диабет) се развива при все по-млада възраст. Все по-често се диагностицира тип 2 диабет при тридесетгодишни хора, а в някои страни и етнически групи особено зачестява „старческият” диабет сред деца и юноши. Това е свързано и с развитие на ранна атеросклероза при тези пациенти, което може да доведе до инфаркт на възраст под 40 години.

      

Множество епидемиологични изследвания показват, че захарният диабет се открива обикновено с 8-10 години по-късно от фактическото му проявяване. Това се дължи най-вероятно на факта, че обикновено заболяването протича безсимптомно. Понякога може да има често уриниране, жажда, уморяемост, слабост, сърбеж по половите органи, инфекции на кожата, трудно заздравяване на рани. Но много болни имат само част от тези прояви, а дори и нито една. Ето защо се препоръчва всяко лице над 45 години, а при кръвни роднини с диабет или наличие на затлъстяване, хипертония и високи липиди и по-рано - еднократно годишно да се проверява кръвната захар. Диагностиката се осъществява чрез провеждане на орален глюкозен толерантен тест, т.е. натоварване с 75 гр. глюкоза.

 

Тип 2 диабетът води до съкращаване на продължителността на живота и влошаване на качеството му. Така заболеваемостта и смъртността от сърдечносъдова и мозъчносъдова болест е 4 пъти по-голяма отколкото при недиабетици с еднакво ниво на останалите рискови фактори за атеросклероза! Продължителността на живот се съкращава с около 10 години, когато заболяването е започнало на възраст между 35 и 55 години.

Захарният диабет е коварно заболяване, което макар и протичащо безсимптомно в повечето от случаите, с времето засяга малките и големи артериални кръвоносни съдове, водейки съответно до микро- и макроангиопатия (или атеросклероза). Примери за микроангиопатия са ретинопатията (засягане на малките съдове в ретината), диабетната полиневропатия (страдание на периферните нерви, базиращо се на увреждане на малките артериални съдове, които ги кръвоснабдяват) и диабетната нефропатия (увреждане на бъбречната функция поради засягане на гломерулите, съдова структура от особена важност за отделителната функция на бъбреците). Понастоящем тип 2 диабетът е най-честата неинфекциозна причина за слепота (като последица от ретинопатията) в световен мащаб и най-честата причина за слепота изобщо в индустриалните страни. Ето защо, за да се диагностицира и лекува навреме това усложнение, всеки диабетик трябва да посещава очен лекар за преглед на очно дъно веднъж в годината!  Диабетът е и най-честата причина за бъбречна недостатъчност. Така около 40% от пациентите на диализа (изкуствен бъбрек) са диабетици. Ето защо при диабетиците трябва веднъж годишно да се определя нивото на креатинина, за да се прецени състоянието на бъбречната функция. Диабетната полиневропатия е повод за сериозно страдание на пациентите. Проявява се със загуба на повърхностната и дълбоката сетивност, чувство за “мравучкане”, парене и болки, най-често на краката. В съчетание с нарушеното кръвоснабдяване на долния крайник тя може да доведе до трудно зарастващи рани, стигащи до ампутация. Диабетиците пушачи са най-честите случаи с ампутация на крак.

Атеросклерозата се развива рано, паралелно на развитието на самия диабет и засяга сърдечните, мозъчните и периферните артерии. Характерно е, че инфарктите при диабетиците са не само по-чести, но обикновено са безболкови (т.е. често не се усещат от болните!) и завършват по-често със смъртен изход. Понастоящем диабетът се схваща за еквивалент на сърдечно-съдово заболяване. Ето защо е необходима ранна диагностика и лечение!

Терапията е комплексна: задължително спиране на пушенето, нормализиране на телесното тегло, правилно хранене, увеличена физическа активност (30 минути бързо ходене на ден!) и в случай на недобро коригиране на захарта по този начин – медикаменти (таблетки или инсулин). Изискването за добро коригиране на захарта означава ниво на гликиран хемоглобин (HbA1c) под 6,5%. Същият трябва да се определя поне на 6 месеца! Резултатите от лечението са успешни, т.е. могат да се избегнат споменатите по-горе усложнения, само ако едновременно с това се нормализира кръвното налягане, липидите и се взема аспирин за преодоляване на промените в кръвосъсирването. Тъй като много от усложненията (полиневропатия, ретинопатия, исхемична болест на сърцето), когато са напреднали са необратими, най-добре е да се подходи към превенция на диабета, т.е. да не се допуска неговото развитие!!! А това е възможно само при водене на един правилен начин на живот, с достъчно движение и правилно хранене.

Множество съвременни изследвания сочат, че не е по-силите на лекарското съсловие да се справи само с проблемите на захарния диабет и неговите усложнения. Необходимо е мобилизиране на всички слоеве на обществото за пропаганда и възпитание в здравословен начин на живот още от детска възраст.

По въпросите на превенцията и лечението на диабета и неговите усложнения през юни 2008 година в Пловдив ще се проведе 3-тия Централно-Европейски конгрес по диабет. На него ще участват 30 лектора, най-изявените диабетолози от 14 страни – Германия, Австрия, Швейцария, Финландия, Англия, Словакия и др. Лекция ще изнесе и Президентът на Световната Диабетна Асоциация – проф. Стандл, както и други носители на значими награди в диабетологията в световен мащам. Събитието ще протече под патрожа на кмета на Пловдив. Почетни гости ще са посланиците на Германия и Австрия. Името на самия конгрес е «Да се предпазим от диабета и неговите усложнения» ( www.fid2008.com ).

Паралелно на научните сесии в залите на Когресния център към Международния Панаир в Пловдив ще се проведат масови мероприятия на открито за борба с диабета, като масов крос, мерене на кръвна захар и др. Ще се състоят и срещи-дискусия върху новоизлязлата книга «Дълга младост или ранна старост – изберете сами», която е посветена на проблемите на затлъстяването, захарния диабет, високото кръвно налягане и предизвиканото от тях ранно съдово стареене. Градът домакин на това значимо международно мероприятие, първото по рода си в страната ни в областта на кардиодиабета, обявява времето от 18-28 юни 2008 за «Дни за борба с диабета». Специален бюлетин на община Пловдив в тираж от 100 000 броя ще осигури най-необходимата информация за предпазване от диабета на своите жители. Това излизане на обсъжданата здравна проблематика извън конгресните зали и съчетаването й с участие на немедици е безпрецедентен случай за широко ангажиране на обществото в обединена антидиабетна кампания.

Вие също може да допринесете за борбата с диабета като проверите нивото на кръвната си захар и се запитате дали водите здравословен начин на живот? Движите ли се достатъчно, храните ли се разумно? Ако направите промените навреме, сте инвестирали сериозно в бъдещото си здраве!

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter