ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Има опасни добавки от грейпфрут, но не всички са такива!

Румяна Тасева   |   24 юли 2012   |   Коментари 4
   
   
Има опасни добавки от грейпфрут, но не всички са такива!

Източник: Dreamstime

На 11 юли в предаване на журналистката Валя Ахчиева се постави въпросът за наличие на опасна за здравето хранителна добавка екстракт от грейпфрут в аптеките. В резултат на разследването два продукта бяха изтеглени от аптечната мрежа от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Сигнал за разпространение на фалшиви продукти и злоупотреба с марка обаче при хранителните добавки екстракт от грейпфрут е подаван до здравните власти, включително и БАБХ, много по-рано, но действия, засягащи въпросните продукти се предприемат едва преди три седмици...


Днес от Българската агенция по безопасност на храните излязоха с официално становище по въпроса за токсичността на въпросните продукти на база изследване на официални проби от тях. Изследването е проведено в акредитирана лаборатория в Хамбург, Германия, и то недвусмислено потвърждава „наличие на неразрешен за влагане в храни дезинфектант в хранителните добавки "Цитрогард" и "Цитросепт джуниър плюс" - произведени от "Цитросепт" ЕООД и "Цитрогард" ЕООД.“

 

Изследването на акредитираната лаборатория открива наличие на Бензетониум хлорид в предоставените от инспекторите на агенцията проби от посочените продукти. Сега се планира унищожаване на събраните опаковки от българските органи, като до момента те са 5000. „Ще информираме прокуратурата, тъй като за мен това е криминално деяние.“ по този повод е официалното мнение на д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на БАБХ. По случая вече се води разследване и от Икономическа полиция и Прокуратурата, информират ни от БАБХ като призовават хората, закупили хранителни добавки "Цитросепт джуниър плюс" и "Цитогард", произведени от фирмите "Цитросепт" ЕООД или "Цитрогард" ЕООД, да се въздържат от тяхната консумация.

Паника сред потребителите се открива обаче и заради наличието на различни продукти с едно наименование. Преди няколко дни в предаване в сутрешния блок на Българската национална телевизия д-р Венцеслава Тасева, заместник-изпълнителен директор на БАБХ, също посъветва зрителите да обръщат внимание на производителя. Въпреки че и в официалното становище на БАБХ се подчертава, че токсичната съставка се съдържа в тези хранителни добавки екстракт от грейпфрут, произведени от "Цитросепт" ЕООД и "Цитрогард" ЕООД, за хората остава объркващо наличието на пазара на няколко хранителни добавки с подобни наименования, използващи една и съща дума или част от дума. Дори при полагане на усилия и отделяне на време за различаване на безопасния и токсичния продукт, остава объркване и несигурност у потребителя.


 

  

 

опасните продукти

 

 

Междувременно, от фирмата производител на оригиналния продукт "Цинтамани Полша" информират, че от месеци тече процес на юридически процедури за неправомерно използване на търговката марка "Цитросепт".

 

Продуктът "Цитросепт Органик" на полската фирма е безвреден и разполага с всички необходими документи, доказващи безопасността му, твърдят от там.

Оригиналният "Цитросепт Органик" се произвежда в Германия и разполага с всички необходими анализи на състава, доказващи липсата на вредни вещества, включително Бензетониум хлорид. Документите от проведените анализи, изготвени от лаборатория Eurofins Steins Laboratorium, могат свободно да се видят на сайта на "Цитамани Полша" - http://www.citrosept.bg/certificates/.

Пълната история за фалшификацията на оригиналния продукт от български фирми и стъпките на "Цитамани Полша" до българските здравни власти могат да се научат от същия сайт – http://www.citrosept.bg/about+us/.

Излиза, че на българския пазар е допуснато да се разпространяват фалшиви продукти - хранителни добавки, неправомерно използване на търговско наименование и опаковане на продукт в чужда опаковка. Като фалшиви продукти "Цитамани Полша" посочват:

1) "Цитросепт", 10 & 20 ml, партида 2126, срок на годност: 03.10.2014;
2) "Цитросепт Премиум", 30 капсули x 500 mg, партида 0022411, срок на годност: 24.11.14;
3) Екстракт от грейпфрут "Джуниър Плюс", 120 ml, партида 011211, срок на годност: 01.2014;
4) "Цитросепт" 20 ml със знак Цинтамани България, партида 1210, срок на годност: 13.12.2013.


От "Цинтамати Полша" поясняват, че опаковката на оригиналния безопасен продукт "Цитросепт Органик" екстракт от грейпфурт е червена. Самите те обаче не могат да се ангажират с гарантиране безопасността дори на оригиналните продукти от по-старите партиди на производство в предишната маркова зелена опаковка заради фалшификацията на опаковките в страната ни и трудното им различаване.

"Надяваме се, че скоро и институциите, и медиите ще спрат да използват търговската ни марка за назоваване на фалшиви хранителни добавки." се пише в официалното съобщение до медиите на полската фирма.


По повод случая министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща спешна промяна в законодателството, която да гарантира драстичен контрол върху хранителните добавки.

 

Надяваме се като граждани, че това наистина ще се случи и можем в бъдеще да сме сигурни по отношение на безоопасността на добавките и храните в страната.

 

 

 

оригиналният продукт


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

КИТ     2012-08-15 15:34:00
питайте масоните в БГ на кого служат и какъв е интересът им за геноцид над българското население. Кои тъмни западни кръгове обслужват и защо всички вкупом си мълчат за вредните съставки в храните и добавките. То е ясно изтребване на хората в името на личните печалби от това. Като са се настанили удобно в международния коливоз, да кажат на народа си поне че са престъпници и убийци. Планът R up!!!
Дамян     2012-08-06 23:03:06
Всички знаем,че Валя Яхниева е поръчков журналист бивш агент на ДС.Преди време посрещаше гостите на Доган в една от вилите му само по пеноар.Въпросният б.хлорид се съдържа в стотици храни и добавки,както и стотици други токсични консерванти и \"подобрители\" с подобно или още по-тежко действие започващи с гл.буква \"Е\".Всички храни,напитки и добавки с подобни \"подобрители\" са вредни и опасни за здравето.Защо обаче всички те не се изтеглят от пазара?Ами защото са платили на една от 35-те държ.органи които трябва да ги контролират.Тъй като хр.добавки се контролират от производителите сега Миро Найденов е намерил свободна ниша за рушвети.Той щял да предложи законопроект целящ лицензирането им от неговото министрество.Какво общо има лицензирането с контрола не знам.И в момента има две новосъздадени агенции,които контролират храните в БГ от офисите си в София.Още двеста и две да създадат само ще лапат пари от производителите докато накрая ги унищожат,а вносните продукти ще продължат да се продават безконтролно.То бива алчност у Миро кюфтето ама той се самозабрави.
me     2012-07-30 16:47:35
Цитросепт се продава поне от 10 години. Как така изведнъж се появи някой, който уж държи правата, и то от тази година? До миналата година всичко било наред, и сега изведнъж не. Нещо смърди тая работа.
mima     2012-07-30 11:56:56
Мошеници , играят си със здравето на хората ! Кой знае още в кои лекарства има отрови , но никой не ги е разследвал за да се разбере .
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter