ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пострадалите от атентата отпътуваха за Израел

Puls.bg   |   19 юли 2012   |   Коментари 0
   
   
Пострадалите от атентата отпътуваха за Израел

източник: Dreamstime

Всички 32-ма души, които бяха настанени в болници в Бургас след взрива на летище Сарафово, напуснаха територията на страната с правителствен самолет и отпътуваха за Израел, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. По мнение на лекарите по-леките травми позволяват на пострадалите да пътуват. 

 
Само един от тях е в по-сериозно състояние, но според лекарската преценка състоянието му позволява пътуване. Сред отпътувалите пътници са и две бременни жени, хоспитализирани с травми на крайниците, но без опасност за тяхното здраве или това на бебетата им. 
 
По-рано днес от бургаската болница е изписана и последната пациентка, постъпила след инцидента. Тя е българка и е работила в туроператорската компания. 
 
В момента в болници в София са настанени трима души. Двама от тях са в „Пирогов“, а третият във ВМА. Пациентът в „Пирогов” е с 55% изгаряния по тялото и множество травматични наранявания, счупен таз и подбедрица. Той е със стабилни жизнени показатели, доколкото състоянието му позволява. В реанимацията на „Пирогов“ е настанена и жена, която е с тежка черепно-мозъчна травма и с мозъчен оток. Тя е с опасност за живота, но за момента състоянието й се оценява като стабилно. 
 
Във ВМА е приета жена с тежка политравма – разкъсване на черен дроб и диафрагма. Преди преместването й в столицата, й е направена операция в МБАЛ-Бургас. В момента тя също е с опасност за живота, но състоянието й е стабилно. 
 
Организацията и предприетите действия на медицинските екипи за спасяването на пострадалите израелски граждани след взрива на летище-Бургас министърът на здравеопазването оцени като безупречни.
 
Високопрофесионални са действията на лекарските екипи в областната болница в Бургас, в които се включиха пристигналите от София водещи специалисти-травматолози, хирурзи и анестезиолози от ВМА и „Пирогов”, допълни Десислава Атанасова. Своевременно пристигнаха и лекарски екипи от болница „Св. Марина”-Варна и болницата в Стара Загора. 
 
На всички пострадали е оказана медицинска помощ и с оглед на конкретното им състояние е преценявано дали да бъдат хоспитализирани или не. Министър Атанасова изрази благодарност на гражданите, които са заявили желание да дарят кръв. Такава необходимост не е възникнала, тъй като с полета от София са доставени достатъчни количества кръв и кръвна плазма.             
 
Десислава Атанасова оцени като много адекватна цялостната организация и действия на медицинските екипи. Екипите на Спешна медицинска помощ са пристигнали на мястото на инцидента на десетата минута след подаването на сигнал на тел. 112. Сигналът е подаден в 17.27 ч. Минута по-късно - в 17,28 ч. към летището се отправят 4 линейки от ЦСМП - Бургас. В 17.29 ч. към летището тръгват още 5 линейки на филиали на спешна помощ в региона - една от Поморие, две от Несебър, една от Айтос и една от Карнобат. 
 
Десет минути след тръгването им - в 17,38 ч. първите 4 линейки от гр. Бургас са на мястото на инцидента, а на всеки 2 минути пристигат и останалите пет линейки. Освен 9-те линейки на филиалите на спешна помощ, на летището са пристигнали и още три – на летищния комплекс, на „Лукойл“ и на частна болница.   
 
Във връзка с участието на български лекари от Бургас, София и Варна в спасяването на израелците, пострадали при терористичния акт, председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов изпрати обръщение-благодарност до директорите на МБАЛ-Бургас, ВМА, „Пирогов“, МБАЛ „Св. Марина“ - Варна, ЦСМП - Бургас и председателя на районната лекарства колегия в морския град.
 
Тримата тежко ранени също са транспортирани към Израел.
 
Сред загиналите са 7 души: 5-ма израелци, българският шофьор и атентаторът.
 
* Информацията е актуализирана в 21.00 ч.
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter