ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нови правила за специализациите на спешните медици

Puls.bg   |   10 май 2012   |   Коментари 0
   
   
Нови правила за специализациите на спешните медици

източник: Dreamstime

Проект за промени в наредба дава възможност на лекарите, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, да се зачисляват за специализация по техен избор по всички специалности и видове места целогодишно. По този начин се създава допълнителен стимул за работа в системата на спешна помощ и се разкрива възможност за заемане на вакантните места от лекари. 

 
Въпросният проект, за изменение и допълнение на Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на здравеопазването. 
 
С предлаганите промени се диференцират видовете места за специализанти според източника на финансиране на обучението. Предвижда се обучението на местата, финансирани от друг източник, да се осигурява със средства от европейски проекти и програми, включително и под формата на стипендии. 
 
Дава се и възможност на висшите училища да приемат чужденци на свободните места, останали след провеждане на конкурсите. Определят се и допълнителни места за чужденци в размер на 10% от общия брой на всички места за специализанти.
 
Срокът за утвърждаване на местата за специализанти се променя на 15 ноември на текущата календарна година. В проекта се предвижда програмите за придобиване на специалност да бъдат актуализирани на всеки три години. Чрез обучението по тях ще се овладяват основни медицински умения на базово ниво по високоспециализирани дейности. 
 
Учебните програми за придобиване на професионална квалификация за високоспециализирани дейности, които са с продължителност над 1 година и се разработват от националните консултанти, ще се утвърждават от ректорите на висшите училища, а не както досега от министъра на здравеопазването. Това се предлага с оглед намаляване на свръхрегулацията от страна на министерството.
 
С измененията се дава възможност при наличие на обективни причини да бъде променяно лечебното или здравното заведение, в което работят специалистите, обучавани със средства на държавата, след завършване на обучението. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter