ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Глобяват Български лекарски съюз с 80 хил. лв.

Puls.bg   |   07 май 2012   |   Коментари 2
   
   
Глобяват Български лекарски съюз с 80 хил. лв.

източник: Dreamstime

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция от 80 хил. лв. на Български лекарски съюз. Комисията установява, че съсловната организация е извършила нарушение по чл. 15, ал. 1, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията под формата на пряко определяне на цени за частен лекарски преглед. 

 
По тази причина Комисията постановява и прекратяване на нарушението чрез отмяна на решението на съсловната организация за приемане на минимална цена за лекарски преглед извън случаите, които се заплащат от НЗОК. Това решение е взето на Извънреден събор на Лекарския съюз през април 2011 г., на който се прие минималният праг за частен преглед при лекар да е 24 лв., равен на 10% от минималната работна заплата.  
 
През февруари тази година Комисията предяви твърдение за нарушение във връзка със започнало през 2011 г. разследване за евентуално нарушение. Проучването показва, че постъпилите в определения срок възражения от страна на Български лекарски съюз са неоснователни. 
 
Подобно поведение не би могло да се обоснове с гаранция за качеството на услугата или със сравнителен подход спрямо други саморегулиращи се професии, смятат от Комисията за защита на конкуренцията. Приемането на минимална цена за частен лекарски преглед регулира ценовото поведение на членовете на Съюза и представлява пряко определяне на цени, което ограничава конкуренцията на пазара.
 
Комисията за защита на конкуренцията постанови незабавно изпълнение на решението си.
 
Решението на Комисията да наложи санкция от 80 хил. лв. на Българския лекарски съюз е незаконосъобразно и неправилно, според позицията на съсловната организация. 
 
Защитата на лекарския съюз се позовава на текст от етичния кодекс, който предвижда установяването на минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължението им да не определят хонорара си под установения минимум. Освен, че това е установена европейска практика, лекарската професия е саморегулираща се, идентична с тази на адвокатите, нотариусите, архитектите и др. и е недопустимо да се извежда от тази категория с подобно прецедентно решение, се допълва в аргументите на съсловната организация. 
 
Освен това Български лекарски съюз се е обърнал към международните организации, в които членува, с искане да бъде представена официална информация за практиката в страните от Европейския съюз.
 
С взетото решение, поведението на Комисията за защита на конкуренцията може да бъде определено като дискриминационно и неаргументирано, и Български лекарски съюз ще го обжалва пред Върховния административен съд, заявяват от организацията.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

doktor     2012-05-07 22:25:28
до Виолета
най-добре щеше да бъде, някоя "добра" комисия да обяви лекарския труд за безплатен.
така, всички "обикновените хора" щяха да бъдат напълно защитени.
После и безплатни подстрижки...
Виолета     2012-05-07 19:53:21
Поздравления за комисията за защита на конкуренцията . И тази комисия ни дава кураж и светлина в тунела ,че има кой да ни защити нас -обикновените хора , както и комисията за защита на потребителите . Благодарим ви мили хора , че си гледате съвестно работата
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter