ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

18 починали деца за година в социалния дом в Плевен

Puls.bg   |   19 април 2012   |   Коментари 4
   
   
18 починали деца за година в социалния дом в Плевен

източник: Dreamstime

Тежки нарушения установи приключилата проверка на Министерството на здравеопазването в Дома за медико-социални грижи (ДМСГД) в Плевен, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. По време на посещение в града в началото на месеца тя посети внезапно Дома след постъпили сигнали за нарушения в грижите за децата. 

 
18 са починалите деца от дома в Плевен през последната година и половина. В дома са настанени над 150 деца, за които се грижат 172 служители. 
 
Проверката на Инспектората констатира нарушения на правилата и изискванията за хранене на децата, съхранението на хранителните продукти, възлагането на обществените поръчки, заприходяването на получаваните дарения, пропуски в системата за финансово управление и контрол. Хранителното меню на децата в дома не е било съобразено със здравословните им проблеми, дажбите не са отговаряли на изискванията за грамаж, разнообразие на храната, начина на поднасяне. В резултат на това много от децата не са наддавали на тегло, което не може да бъде обяснено единствено с техните придружаващи заболявания. 
 
На комисията не са предоставени документи, които да доказват количеството и качеството на готовата храна. „Не е нормално при толкова голям персонал, включително лекари, сестри, в Дома да има деца на 10 и повече години с тегло под 10 килограма”, заяви министър Атанасова. Проверяващите установяват, че „първо“, „второ“ и „трето“ ястие са смесвани и храната е давана на децата в шишета, вместо да им бъдат изграждани навици да се хранят самостоятелно. 
 
Констатирани са нарушения и при съхраняване на продуктите. В един от складовете на дома са намерени на едно място белина и хранителни продукти. 
 
Установени са нарушения при проверката на касовата наличност, както и воденето на документооборота. Липсват документи за извършени разходи, а даренията са извършвани без подпис от страна на дарителя, което води до съмнения за количествата.    
 
Министър Десислава Атанасова обяви, че в момента за временен директор на Дома в Плевен е назначен директорът на Регионалната здравна инспекция в града, който ще носи цялата отговорност. Той ще заема длъжността до провеждането на конкурс за нов директор през следващата седмица. 
 
Всички констатации от проверката на Инспектората на Министерство на здравеопазването ще бъдат представени на Държавната финансова инспекция и Главна инспекция по труда, посочи Десислава Атанасова. Тя уточни, че Окръжна прокуратура - Плевен се е заела с данните от проверката. Предстоят проверки и в другите домове за медико-социални грижи за деца в страната.
 
Съвместно с неправителствените организации ще бъде направена оценка на грижите за децата във всеки един дом, както и на тяхното физическо и психическо състояние. Министър Десислава Атанасова обяви, че в ход са проекти по оперативни програми за деинституционализация на домовете за деца, които включват конкретни действия за осигуряване на подкрепящи грижи и извеждане от домовете и настаняване на децата в приемни семейства и защитени жилища. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

stela cankova     2012-04-22 19:59:45
Така ще бъде в домовете като държавата не помага на семействата с болни деца .И двете ми деца са инвалиди 100 % с чужда помощ отглеждаме ги в къщи и цялото семейство се е посветило на тях.Голямото ми дете 22 години е на легло не ходи не говори с памперс.Държавата принуждава родителите да оставят децата в такива домове.Дано да сме живи и здрави да се грижим за тях.
Dimo_p     2012-04-19 22:28:56
Моето момиченце е точно от този дом преди да го вземем при всяко посещение ми казваха че не достигат памперси.
А в деня когато вземахме детето (тогава то беше на 1г. и 3м.) една госпожа го нахрани като му даваше да пие от шола - тези купички от алпака с две дръжки. Сега да чукам на дърво детето се развива нормално и радва всички около себе си. Надявам се все по-рядко да чувам за такива бездушни хора.
ел-ма     2012-04-19 20:47:39
172ма служители, и всичките еднакво дебилни и без чувство на емпатия?! как ли всеки един тези \"служители\" се прибират вкъщи и поглеждат децата си?..няма ли да има последици и за тях? или ще кандидатстват за работа в друг дом и ще издевателстват над други деца. Отвратително.
д-р Цончев     2012-04-19 18:15:08
Липсата на контрол и безотговорност е доста разпространена и трябва да бъде спряна. Но това трябва да се прави с постоянство, да залегне като политика, а не на \"акции\".
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter