ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стеатоза – коварно заболяване, протичащо без симптоми

Puls.bg   |   08 декември 2010   |   Коментари 0
   
   
Стеатоза – коварно заболяване, протичащо без симптоми

Първа част на материала

 

Чернодробната стеатоза е изключително коварно заболяване, тъй като не съществува ранна симптоматика, по която пациентът да разбере, че има здравословен проблем.


Когато се появят оплакванията, типични за заболяването – обща отпадналост, болки в областта на корема, лесна уморяемост, липса на апетит, сърбежи по цялото тяло, потъмняване на склерите на очите - процесът е значително напреднал.


Не рядко проблемът се открива едва, когато се появи мастен хепатит и дори мастна цироза на чернодробната тъкан.

Най-сигурният начин за своевременно диагностициране и лечение на проблема е извършването на редовни профилактични изследвания, след 35-40 годишна възраст.


Ехографските изследвания са надежден метод за ранен скрининг на заболяването, дори при пациенти, при които все още не се е разгърнала симптоматикага и нямат оплаквания.


Препоръчително е ежегодно да се проследява мастния профил, като се правят кръвни изследвания, отчитащи нивото, както на общия холестерол, така и на фракциите – LDL и HDL, и на триглицеридите.


При съмнения за увреждане на чернодробната тъкан се изследват и чернодробните ензими.


Стеатоза е обратимо състояние, което не само може да бъде контралирано, но и излекувано.


Особено податлива на терапия е т.нар. дребнокапчеста стеатоза, при която мастните натрупвания в хепатоцитите са под формата на малки капчици. По-трудно се лекува едрокапчестата стеатоза.


Една от най-честите причини за увреждане на чернодробната тъкан е злоупотребата с алкохол. Това обаче не означава, че алкохол изобщо не трябва да се консумира. Допустимата доза алкохол зависи от възрастта, пола, общото здравословно състояние и дори расата. Попадайки в човешкия организъм, алкохолът се разгражда от две системи в черния дроб - алкохол дехидрогеназата и меос системата. Способността и на двете системи да разграждат алкохола е генетично детерминирана. Приема се, че мъжете имат по-голяма способност да разграждат алкохол. За допустима доза се счита 30-35 мл концентрат за мъжете, а за жените - 20-25 мл, като приемът не трябва да е повече от 2-3 пъти седмично.


Когато стеатозата вече е факт, за лечението и се прилагат три групи лекарства. Първоначално се прилагат хепатопротектори, които освобождават мембраната на хепатоцитната клетка и въздействат върху именния статус на самата клетка. Хепатопротективните увеличават обмяната на веществата и подобряват функцията на черния дроб да се изчиства от излишните мазнини.


Статините, които понижават холестерола, се дават само след като се направи мастен профил. Може да се проведе и т.нар. каузално лечение, като директно се атакуват причините. Има например препарати, които въздействат направо върху триглицеридите (основната част от мазнините в храната). В България се прилагат няколко препарата от този вид, като е препоръчително лечението с тях да не е за дълъг период от време и медикаментите да се редуват.


Втората група са антиоксидантите. Най-вече антиоксидантните свойства на витамин Е, който е единственият доказан антиоксидант. Той е биохимично вещество, което унищожава свободните радикали в организма.


Третата група са мастните киселини – Омега-3 и Омега-6.


Здравословното и рационално хранене също е от голямо значение. Препоръчително е богатите на прости въглехидрати храни, като бял хляб, бял ориз, зърнени храни, захар да се заменят с продукти с нисък гликемичен индекс (плодове, зеленчуци, бобови, пълнозърнести храни).


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising