ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Латералният епикондилит засяга най-често младите и активни хора

Puls.bg   |   13 юли 2010   |   Коментари 0
   
   
Латералният епикондилит засяга най-често младите и активни хора

Едно от най-често срещаните болезнени състояния, предизвикано от претоварване в областта на лакътя е латералния епикондилит, наричан още инсерционит.

 

Епикондилът е външната изпъкнала част на лакътя от която започват всички мускули, повдигащи китката /екстензори/.Всички действия, свързани с повдигане на китката нагоре/назад/, се извършват от тези мускули.

 

Латералния епикондилит, който е 10 пъти по-често срещан от медиалния, обикновено се предизвиква от повтарящи се движение на мускулите, които повдигат китката. Проявява се като болка от външната страна на лакътя като има една определена точка, която е силно болезнена при натиск.

 

Заболяването е описано най-напред при тенисисти, откъдето идва и придобилото популярност название „тенис лакът“. Причини 

 

Най-честата причина за епикондилитът е многократното повтаряне на еднообразни движения с лакътя, каквито са например играта на тенис, боядисването с четка, рязането и най-вече работата с компютър. Най-често засегнатите са млади и активни хора на възраст между 30 и 50 години.


С напредване на възрастта или при постоянно натоварване, започват дегенеративно процеси в сухожилията на лакътя. Сухожилията започват да се износват и в тях се появяват разпокъсвания, причиняващи значителното им отслабване. Увредените и разкъсани влакна се заместват от съединителна тъкан, която обаче няма същата еластичност.
 

 

Ако травмиращите движения продължават да се повтарят, сухожилията не могат да се възстановят, тъй като новите сухожилни влакна се разкъсват, преди да достигнат зрялост.
 

 

Латералният епикондилит е заболяване, което започва постепенно и бавно прогресира. В началото пациентите се оплакват от обща умора и напрежение в крайника, а също и от адинамия.
 

 

Симптоми

 

С напредване на състоянието болката също се засилва. Характерна е силна болезненост през нощта, когато цялото тяло е в покой. Болката се разпространява надолу към пръстите и нагоре към раменната става по вегетативен път. Наблюдава се нарушение функцията на ръката и пациентите се затрудняват при извършване на редица ежедневни действия.

 


Диагностика
 

Диагнозата латерален епикондилит се поставя от ортопед след физическо изследване. чрез физическо изследване. Обикновено при преглед се установява лек оток на 2 см под радиалния епикондил, като зоната е болезнена и при лек натиск. Пациентите изпитват болка при разтягане и завъртане на ръката навътре. Положителен е симптома на Томпсън, при който се установява болка при опит да се разгъне китката при свит юмрук срещу съпротивление.
 

 

В някои случаи, по преценка на специалиста се прави и рентгенографско изследване. Рентгеновата снимка не показва наличието на епикондилин, но може да отхвърли наличието на друга увреда в района, ако има съмнение за наличие на такава.
 

 

Лечение

 

При поставяне на диагноза латерален епикондилит, се препоръчва почивка и обездвижване на ръката от 7 - 10 дни с гипсова шина. Липсата на каквото и да било натоварване на лакътя често е достатъчно за облекчаване на симптомите.
 

 

При силна болка или в случаите, когато покоя и обездвижването на крайника на дават резултат, може да се приложи и медикаментозна терапия – най-често нестероидни противовъзпалителни средства под формата на таблетки или свещички. При необходимост новокаин и кортикостероидни средства могат да се приложат локално.
 

 

Състоянието се повлиява добре от насочена физиотерапия, която въздейства на възпалителния процес и подобрява кръвоснабдяването на тъканите в района. Подходящи са и изометрични упражнения, които да запазят силата на мускулите.

 

При някои по-тежки случаи, които не се повлияват от консервативното лечение се прави фасциотомия, или позната още като операция на Хоман, при която се разрязват фасциите на разгъвачите на ръката и преместване на инсерцията им по-надолу.
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter