ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кокцигодиния – болки в опашната кост

Puls.bg   |   15 юни 2010   |   Коментари 4
   
   
Кокцигодиния – болки в опашната кост

Кокцигодиния е болков синдром, който не е напълно изучен. Най-често причините за появата на болката в областта на опашната кост са вследствие на травми.


При кокцигодиния болката е пристъпообразна или постоянна. Усеща се в областта на опашната кост и ануса. Оплакването по-често се среща при представителките на нежния пол, което се дължи на анатомичните особености и разположение на коремните органи при жената. Болковият синдром обикновено се проявява на възраст след 40 години.Причините за кокцигодиния са разнообразни. При кокцигодиния болката може да се изпитва или в областта на опашната кост или в областта на ректума и ануса. В първия случай болките най-често се развиват след травма или заболяване, което засяга кръстните нервни сплитове и нервните сплитове на опашната кост. Причините за болките в областта на ректума и ануса не са явни, често се дължат на заболявания на нервите и меките тъкани или дори на психичен проблем.


Когато болковият синдром се появява вследствие на травма – падане на опашната кост, удар, се получава изместване или изкълчване на опашната кост. Възможно е болката да се дължи и на нараняване на околните меки тъкани и образуване на миозити на прилежащите мускули. Често причините се съчетават. 


Особеност при кокцигодинията е, че болката може да се появи много след травматичното събитие.


Кокцигодинията може да се появи и при заболявания на нервите и мускулите в областта на перинеума, отпускане на перинеума, обикновено след раждане, нарушаване на тъканната цялост след операции, затегнат стомах или диария, които са съпроводени с продължително стоене на тоалетната и др.Симптоми
Основен признак при кокцигодиния е болката в областта на опашната кост и ректума. Болката може да възникне изведнъж или да появи постепенно. Усилва се при ставане или при седеж, като в някои случаи ирадиира в перинеума, задните части или вътрешната страна на бедрата. Тази болка се движи по нервния сплит при опашната кост. Възможно е засегнатият да не може да определи точно мястото на произхода й. Понякога се изпитва чувство на тежест и дискомфорт в областта на опашната кост.
Понякога болката се появява през нощта.
Продължителността й е различна.


Естествено е при пристъп на болка, лицето на страдащия да пребледнее, както и да избие студена пот, което е признак за реакция от страна на вегетативната нервна система – при болка кръвоносните съдове се свиват.Поставяне на диагноза
Изследванията предвиждат изключване на други заболявания в тази област – заболявания на гръбначния стълб, възпаление на седалищния нерв, възпаление на тъканите около правото черво, гинекологични заболявания и др. Необходими са консултации с гинеколог, уролог и невролог.


При преглед палпацията на правото черво позволя разпознаване на заболяването. Извършва се ехографско изследване на органите в коремната кухина, рентгенография на гръбначния стълб, при която се установяват травми и заболявания на гръбначния стълб; иригография – при която се виждат тумори или промени в правото черво.
Ректороманоскопията дава възможност за оглед на лигавицата на правото черво.Лечение
Лечението на кокцигодинията зависи от причините за възникването й. Включва широк набор от физиотерапевтични процедури с прилагане на медикаменти – обезболяващи, глюкокортикоидни хормони. Прилагат се и други методи като масаж на мускулите на правото черво, рефлексотерапия – въздейства се на биологично активните точки.


Оперативно лечение се предприема само при счупване и изкълчване на опашната кост.


Поставянето на диагнозата и терапията са толкова по-точни и успешни, колкото по-скоро се потърси лекар за консултация при възникване на болката или след травматичното събитие.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Aleksandra     2017-03-07 16:41:37
Методът се казва Юмейхо, Японска методика.
Валентин Мирчев аз лично съм негов ученик. В момента не практикъвам в страната. Но съм виждала с очите си бързият и силен ефект на този метод. Контакти във Фейсбук или гоогле.
Работят с Медицинска академия, така че пак препоръчвам при тях,а не при хора които по самостоятелно и в свободен стил работят, което не е лошо.
Аз помогнах на мои близки и приятели.
Успех и късмет!
Александра     2017-03-07 16:38:02
Здравейте, аз бих препоръчала различна методика, метод който работи върху целия скелет и правилната позиция на Сакрум, илиачни стави, опашна кост, прешлени и целия гръбначен стълб както и целия скелет.
Този метод, който препоръчвам силно е доста добре познат в СОфия и като цяло и в страната. Но Правилното му прилагане не се изпълнява толкова стриктно, в смисъл понякога добавянето на свободни техники се среща от терапевти.
Аз препоръчвам в София,където са представителите да ви погледнат.
Миранда     2015-03-26 12:26:56
Какъв лекар трябва да посетя?
нана     2012-01-09 15:15:44
имам болки в областта на опашната кост ,при сядане или по-точно при отпускане
моля пишете ми какво е това ?
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter