ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Канелата понижава кръвната захар

Puls.bg   |   22 юни 2007   |   Коментари 0
   
   
Канелата понижава кръвната захар

Прибавената към сладкишите канела регулира кръвната захар, сочи ново проучване от университетска болница в Малмо. Данните са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, като те потвърждават резултати от минали изследвания върху ефекта от канелата. Засега обаче тя не може да бъде използвана като терапия на диабета.

Изследванията са проведени от д-р Йоана Хлебович и колеги, при 14 доброволци, чиято кръвна захар е измерена преди и след консумацията на купичка оризов пудинг, както и преди и след подправен с канела същи десерт. Според резултатите след приема на двата сладкиша, проследявани в продължение на два часа, нивото на глюкозата в кръвта в първия случай било значително по-високо от това във втория. Една от разглежданите причини за това е, че канелата забавя преминаването на храната от стомаха към червата. С помощта на ултразвук, при изследване на пациентите, Хлебович наблюдава по-бавно изпразване на стомаха след консумация на подправения пудинг.

Спорна е препоръката за добавяне на тази подправка към ястията при диабетици. Хлебович съобщава също и за понижаване, не само на глюкозата, но и на нивото на холестерола - LDL, след 40 дневна консумация на калнела-съдържащи храни от пациенти с диабет. Тези данни са отново от нейно проучване.

Трябва да се отбележи, че тези резултати са валидни само за пациенти с инсулинонезависим тип диабет, обикновено стартиращ в по-напреднала възраст. Той обикновено се съчетава със затлъстяване, атеросклероза, метаболитен синдром.

Относно ефекта на канелата върху кръвната захар са необходими по-подробни изследвания. Нищо не пречи обаче по-често да я използваме в кухнята си, стига да обичаме аромата й. А ако понижава серумната глюкоза, още по-добре.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter