ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ишиас – движете се!

Puls.bg   |   23 март 2010   |   Коментари 5
   
   
Ишиас – движете се!

Натоварването или възпалението на седалищния нерв водят до болка в поясния отдел, която може да ирадиира в други области на тялото, най-често към единия крак.


Седалищният нерв е най-големият периферен нерв, който се състои от нервните коренчета от 5 нива на гръбначния мозък.


Ишиасът е срещано оплакване при хората над 30-годишна възраст. Наличието му сочи за проблем в поясно-кръстния отдел.


 

Болките в кръста се дължат на нарушени функции на гръбначния стълб. Остеохондроза (дистрофичен процес с образуване на костни шипчета и мостчета по прешлените), поясна (лумбална) дискова херния, постоянно физическо натоварване на гръбначния стълб (редовно вдигане на тежести, неправилна поза на тялото, рязко навеждане или извъртане).

 

Причините за ишиаса също така са захарен диабет, ревматизъм, локални травматични и възпалителни процеси на гръбначния стълб или в малкия таз. Наличието на хронична тежка констипация, сифилис, алкохолизъм и грип могат да доведат до възпаление на седалищния нерв. Съпътстващи огнищни инфекции като хроничен тонзилит, хроничен холецистит, зъбен грануломбул са фактори, които в комплекс с останалите обуславят заболяването.


Невритът на седалищия нерв е по-рядката форма на ишиас, по-често вследствие дискова херния и остеохондроза се развива радикулит.


 

Болката е от механичен произход, заради притискане на задните коренчета на нерва.


 

Раздразването на седалищния нерв води до проблем при предвижване, появява се остра рязка болка в долната част на гърба, която понякога е придружена от загуба на чувствителност в областта на бедрата и коленете.


Според засегнатата област на поясно-кръстцовите коренчета или седалищния нерв болката се усеща различно. Когато са притиснати нервните коренчета, болката възниква в кръста, като при кихане, кашляне или рязко свиване на главата към гърдите става остра. Силната болка при разтягане на седалищния нерв – сгъване на тазобедрената става без да се свива коляното също е показател за неврит на седалишния нерв. Отриват се и точки около прешлените, които са болезнени при притискане.

 


Състоянието се диагностицира при преглед, палпация и сканиране на областта с болкова симптоматика.

 


За намаляване на болката и възпалението се изписва медикаментозна терапия. Благоприятно действа лечебният масаж. По преценка на лекаря се назначават физиотерапевтични процедури. В сериозни случаи може да се предприеме хирургична интервенция.


За да се предотврати ишиасът се налага да се следи за правилната позиция на тялото при седене, стоене и в легнало положение, така че да не се натоварва гръбначния стълб, както и редовно да се изпълняват упражнения за раздвижване и укрепване на гърба.


Подходящи са и методите на алтернативната медицина като акупунктура и лека елетротерапия, особено при хроничен ишиас.

 

 

Ишиас и бременност
През бременността жените често се оплакват от болки в кръста, заради възпаление на седалищния нерв.


Изпитва се напрежение в областта на кръста, което нараства с напредване на бременността и нарастващото натоварване на гърба и гръбначния стълб. Има случаи, когато бременността провокира развитие на ишиас.


Това се дължи най-вече на факта, че в този период жената наддава около 10-12 кг, които натоварват кръстната област. Развиващият се плод притиска гръбначния стълб отвътре, хормоналните промени в организма също са обуславящ фактор.


Да се предотврати натоварването на седалищния нерв през бременността е сложно. Помага изпълнението на специални упражнения, предотвратяващи обездвижването на кръстно-тазовата област. Препоръчителен е масажът.


Изпълнението на йога упражнения е особено подходящо през бременността, тъй като спомага за общото разтоварване и подобряване на състоянието на организма.

 

 

При болка...
При поява на внезапна болка се препоръчва раздвижване и физическо натоварване. Натоварването и отпускането на мускулите действа като аналгетик, подобрява кръвоснабдяването и метаболизма на болезненото място. Лечебната гимнастика се назначава от физиотерапевт. Желателно е да се изпълнява под контрол на специалиста, поне в началото.

 

 

Упражнения

  • Легнете по гръб на твърда повърхност и свийте крака с колене към гърдите. При тази поза трябва да се усеща разстягането на мускулите в долната част на гърба. Задръжте краката в това положение за 30 секунди. Повтаря се 10 пъти.
  • Легнете по гръб. Свийте краката си в коленете. Повдигнете таза нагоре. Повторете 10 пъти.
  • Легнете по корем. Подпрете се на лакти. Опитайте се да изтеглите ръцете напред, запазвайки позицията на горната част на тялото. Задръжте в това положение за 10-15 секунди. Починете. Изпълнете 10 пъти.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Стан     2017-08-16 09:15:35
Почнете да правите упражнения всяка сутрин за укрепване на поясните мускули,само това е спасението ви примерно ето:https://m.youtube.com/watch?params=EAEYAdoBAggB&v=sn5ZTVzlT0c&mode=NORMAL
Атанаска Белогроздева     2016-04-19 09:42:55
ПРОЧЕТОХ КОМЕНТАРА НА ZURI ОТ 20.12.2013г.за болките който е имал и поставената диагноза \"ишиас , това са същите болки и заболяване което имам аз в момента. Моля, помогнете ми !
zuzi     2013-12-20 21:51:49
МНОГО БОЛИ, ДНЕС МИ СЕ СХВАНА КРАКА,ПРИ СТАВАНЕ ОТ КОМПЮТЪРА - ПО БЕДРОТО ОТ ВЪНШНАТ СТРАНА, СИЛНА БОЛКА ВЪТРЕ В КОЛЯНОТО, И НАДОЛУ ПО ПРАСЕЦА, НЯКАК СИ КАТО ЧЕ ЛИ КРАКЪТ МИ ЗАСТАНА НАВЪН В ДОЛНА СИ ЧАСТ.ПРИ ВСЯКО, И НАЙ- МАЛКОТО ДВИЖЕНИЕ, ПОСЛЕДВА ОСТРАУ НЕПОНОСИМА БОЛКА, ПЛАКАХ С ГЛАС.БЯХ САМА НА ТРЕТИ ЕТАЖ В СГРАДА БЕЗ АСАНСЬОР,ТЕЛЕФОНИТЕ - ДАБЕЧ ОТ МЕН. ЛЕКАРЯТ КАЗА - ИШИАС. КАЗА МИ В ТАКИВА СЛУЧАИ СПЕШНО ДА СЕ ВИКА ЛЕКАР, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПАРАЛИЗА.С ДВЕ ИНЖЕКЦИИ СЪМ, НО НЕ МЕ ОТПУСКА
German     2013-06-28 10:51:50
През 2009 г.ми се наложи да лежа в болница от това нещо!Болките бяха ужасни, но не толкова в кръста, колкото в десния крак - от седалището към вътрешната страна на бедрото и надолу.В продължение на 5-6 денонощия не можах дори да мигна, мислех си, че ще получа инсулт от безсъние!В крайна сметка постепенно утихна,но не зная точно от какво защото предприех лечение в три направления едновременно: мидикаментозно, народно и екстрасеснско. Тези дни пак взе да се обажда!Седя по цял ден на PC -от това е!
svilenka     2012-06-19 16:27:26
mnogo e bolezneno
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter