ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кога ниското кръвно налягане е опасно? (ІІ част)

Puls.bg   |   21 октомври 2009   |   Коментари 0
   
   
Кога ниското кръвно налягане е опасно? (ІІ част)

Първа част на материала можете да прочетете тук.

Опасно е съчетанието - ниско кръвно налягане и ускорен пулс. При учестено сърцебиене изкачването на кръвта по кръвоносните съдове е затруднено, което води до намален приток на кръв към органите и частите на тялото. Когато пулсът е над 83 удара в секунда трябва незабавно да се потърси лекар. Учестеното сърцебиене след физически натоварвания обаче е нормално.


С какво е опасно ниското кръвното налягане?
Ниското кръвно налягане често се счита за нормално, особено като се отчита, че високото кръвното налягане е по-вредно за сърцето и кръвоносната система. При ниското кръвно налягане вероятността за развитие на заболявания на бъбреците и инсулт е по-малка.


Ниското кръвно налягане също е свързано с определен риск за здравето. При него притокът на кръв към някои жизненоважни органи е намален, например към мозъка и сърцето, което причинява световъртеж и загуба на съзнанието.


Възрастта е пряко обвързана с кръвното налягане. В третата възраст при рязко ставане след хранене се развива постпрандиална хипотония. При децата и младежите често се развива вегетосъдова дистония.

Вероятността да се развие хипотония е по-висока при страдащите от сърдечно-съдови заболявания и болест на Паркинсон.


Ниското кръвно налягане и бременност
При бременност ниското кръвно налягане особено в първото тримесечие е обичайно явление. Дължи се на това, че кръвоносната система при бъдещата майка нараства. През първите 24 седмици систолното налягане може да спадне с 5-10 единици, а диастолното – с 10-15 единици. Ето защо на бременните жени често им се вие свят. Само по себе си ниското кръвно налягане не е опасно, но прекаленото спадане на стойностите му носи рискове за бременността,  което налага лекарски контрол и терапия.

Според лекари дехидратирането на организма също може да причини понижаване на кръвното налягане през бременността, затова се препоръчва в този период да се увеличи консумацията на течности – вода и сокове.


Терапия на ниското кръвно налягането
Ниското кръвно налягане в повечето случаи не изисква терапевтични мерки, особено ако става въпрос за асимптоматична хипотония. Лечението на симптоматичната хипотония е спрямо причините, които са я причинили.

За нормализиране на кръвното налягане се препоръчва да се увеличи малко повече приемът на храни, съдържащи натрий.

Няколко съвета:

  • Намалете консумацията на кофеин.
  • Увеличете приема на течности.
  • Започнете да се занимавате със спорт, за подобряване на кръвообращението.
  • Пазете се от резки движения – при ставане, лягане. Нека ставането е постепенно, първо заемете седнало положение и след това се изправете.
  • Не взимайте топла вана. Продължителните спа-процедури също са противопоказни.
     

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter