ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Субев: Ваксини при децата задължително трябва да се правят!

Puls.bg   |   15 септември 2009   |   Коментари 18
   
   
Д-р Субев: Ваксини при децата задължително трябва да се правят!

За необходимостта и ползата от имунизациите при децата обяснява д-р Любомир Субев, детски лекар, работил  като неонатолог в Първа АГ болница.


Имунизациите повишават устойчивостта на организма спрямо инфекции и създават защита на детето срещу заболявания, които имат неблагоприятни последствия върху растежа и развитието му.

 


Всяка държава, в зависимост от специфичните за нея заболявания, има т.нар. имунизационен календар. В него са посочени задължителните имунизации, времето и начинът на приложение на ваксините и интервалите между отделните имунизации.
 

 

Българският имунизационен календар включва 12 заразни заболявания, установени с наредба – туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип „Б”, бяс, кримска хеморагична треска и коремен тиф. Според много от българските специалисти нашият имунизационнен календар не обхваща всички заболявания, за които трябва да се профилактират децата.
 


Имунизирането става чрез въвеждане на ваксини в организма на детето. Ваксините са продукти, които съдържат причинителите на съответното заболяване или техни антигени, но те са така обработени, че не могат да предизвикат заболяване, а само изработване на антитела срещу причинителите. Така при последващ контакт на детето със болестотворните микроорганизми неговият организъм е в пълна готовност да ги атакува веднага и да се предпази от заболяване.
 

 

През последните години възникнаха редица спорове относно ползата и вредата от поставянето на ваксините. Много хора се  обявяват против ваксините и са твърдо убедени, че изобщо не трябва да се правят имунизации. Нараства броят на родителите, които отказват да ваксинират децата.
 


Спорът за ползата и вредата от ваксините е абсолютно неоснователен. Ваксини задължително трябва да се правят! Само чрез правилно подбрани имунизации децата могат да се предпазят от тежки заболявания като детски паралич, коклюш, менингит. Не бива здравето на децата да се оставя на случайността.


Независимо че имат и своите критици, ваксините са надеждна профилактика. Ползите за детето са много по-големи, отколкото евентуалните странични действия на ваксините (които се срещат изключително рядко).Това не означава да се слагат всички възможни ваксини, както е в САЩ например. Необходимо е ваксинациите да бъдат правилно подбрани и подредени в имунизационния календар.
 


Недостатък на българския имунизационен календар е, че все още включва ваксини, които вече са забранени в Европа от години.
 

 

Съществува риск при някои децата, имунизирани с живи ваксини, да се появят усложнения и странични реакции при проблем с имунитета, хронично заболяване или вирусна инфекция, която е започнала непосредствено преди поставяне на ваксината. Това е и основната причина в България вече да не се прилага живата полиомиелитна ваксина. За да се избегнат нежеланите странични реакции, тя е заменена с нежива.
 


За да се избегнат страничните реакции, ваксините трябва да се поставят само когато детето е абсолютно здраво. Все по-разпространена практика, с която се намалява рискът от странични ефекти, е детето да не се ваксинира, когато има болен в семейството. При вирусно заболяване слагането на ваксина може да доведе до проблем, до усложнения, причинени от ваксината, по-малка защита или задълбочаване на вирусната инфекция.
 


В България на децата се прави имунизация за хепатит В веднага след раждането и се повтаря в края на първия месец. След шестия месец е третият прием на ваксината. В някои страни хепатитната ваксина се поставя по-късно, след 5-6-и месец.
 


На второто денонощие се прави ваксинация за БЦЖ и туберкулоза. Туберкулозната ваксина също не се прави навсякъде, а само в определени региони, по-малцинствени или религиозни групи. В България ваксинацията се прави задължително, поради високия процент на заболеваемост от туберкулоза в страната.
 


През втория, третия и четвъртия месец се слагат и най-оспорваните живи ваксини – дифтерит, тетанус, коклюш (ДТК) и полиомиелит. Все по-често специалистите предпочитат да  се правят комбинирани петвалентни ваксини, при които коклюшът е  извънклетъчен. При българските ваксини коклюшът е вътреклетъчен, а това, макар и в редки случаи, повишава риска от развитие на алергии. Вътреклетъчната ваксина е забранена за използване в Европа, а след 2010 се очаква да бъде спряна и в България.
 

 

Препоръчително е да се прави и ваксина против бактериален менингит и причинен от henofilus influenza.
 


В много западни страни се прави пневмококова ваксина при бебетата. Въпреки че тази ваксина не е включена в нашия имунизационен календар, препоръчително е да се прави на всяко второ дете в семейството. Основна причина е, че по-големите деца пренасят пневмококови инфекции от детските градини и училищата, и ако бебетата не са ваксинирани, може да настъпят усложнения. Ваксината се поставя през второто полугодие, най-често между шестия и осмия месец.
 


В България също не са включени иимунизации за ротавирусни инфекции. Това са най-тежките ентероколити, протичащи с повръщане и разстройство. Ентероколитите са особено опасни при бебетата и почти винаги се стига до хоспитализация за овладяването им.
 


Важно е да се знае, че ваксинации  не се правят  при наличие на вродени или придобити по време на раждането здравословни проблеми, вътречерепни кръвоизливи или форми на минингиално дразнене. В такива случаи, за да се избегнат усложнения, ваксинациите се отлагат до навършване на една година.
 


Най-честите странични реакции са оток и зачервяване на мястото, на което е поставена ваксината. При по-тежки нежелани реакции веднага трябва да се направи консултация с лекар.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (18)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Mariq     2017-08-01 14:06:51
Nz
marina     2015-03-03 23:13:44
Tvyrdo ZA VAKSINITE
Стилияна     2014-10-02 23:29:15
Не ваксинирам!!! Децата са ми добре!! Не се разболяват!!!
Фармацевтичната мафия да си гледа работата!!
Dkhe.     2013-06-29 13:51:10
На моя позната здравото бебе на 2 месеца получи анемия, като алергична реакция на една от съставките на Пентаксим - HAEMOPHILUS ТИП b (КОНЮГАТНА). Реимунизацията е противопоказна, но тя не може да постави и другите съставки на ваксината, защото не се предлагат отделно! Може ли някой да отговори защо не се предлага никъде в България ваксините като отделни съставки?
горо     2013-03-06 17:03:48
д-р Субев,защо не вземеш да се ограмотиш?Науката отдавна е доказала, че ваксините са не само неефективни, но са и изключително опасни за здравето на деца и възрастни.На тези, които ти вярват препоръчвам да се заинтересуват какво казват по този въпрос светилата в науката.
18 намерени, страница 1 от общо 4  1   2   3   4   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене и фитнес
реклама
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter